Bakar 30. ožujak 2019.

Takala sve impozantnija zahvaljujući brojnim volonterima 

Takala sve impozantnija zahvaljujući brojnim volonterima 

Takala, atraktivni dio Bakarskih ili Praputnjarskih prezida, poprima sve impozantniji izgled. Najzaslužniji za to su brojni, vrijedni volonteri koji iz godine u godinu rade na očuvanju i obnovi jedinstvenog lokaliteta. 

Atraktivni Bakarski ili Praputnjarski prezidi, nastali u drugoj polovici 18. stoljeća, nekada su se protezali preko sjeveroistočnih padina Bakarskog zaljeva i povezivali Bakar i Bakarac. Tu se sadila autohtona sorta vinove loze- belina, od koje se proizvodila nadaleko poznata Bakarska vodica. No, jedinstveni vinogradi protkani starim suhozidima s godinama su polako nestajali i padali u zaborav. 

No, jedan su djelić prezida, a time i povijesti, proteklih godina oživjeli vrijedni volonteri, koji su vinogradu vratili stari sjaj. Obnovili su lokaciju na kojoj su se u prošlosti trupci posječeni u Gorskom kotaru “takali”, odnosno spuštali u more pa je zbog toga vinograd, s kojeg se pruža fantastičan pogled na Bakarski zaljev, dobio naziv Takala. 

Strmi teren koji impresionira

Svake godine brojni volonteri, predvođeni članovima Poljoprivredne zadruge “Dolčina”, Udruge Praputnjak- kulturni krajolik i Udruge za očuvanje tradicijske graditeljske baštine 4 Grada Dragodid, obnavljaju jedinstveni lokalitet. Danas se obnovljeni prezidi protežu na dva hektara, a iz godine u godinu, zahvaljujući volonterima, područje se širi.

“Suhozidi sami po sebi nisu ništa spektakularno jer ih ima po cijelom svijetu, ali ono što  naše prezide čini posebnima je zahtjevan, strm teren, koji impresionira. Suhozidi su na nekim mjestima i dvostruko šiti od prostora gdje se sadila vinova loza”, naglasila je Ivona Miloš, voditeljica radionice. 

Nematerijalno kulturno dobro

8. Radionica uređenja i popravka porušenih gromača na starinski način, koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Bakra i Primorsko- goranske županije, okupila je brojne volontere iz našeg kraja, ali i goste iz različitih dijelova Hrvatske. Radionica se nastavlja sutra u jutarnjim satima, a u obnovi pomoći mogu svi zainteresirani. 

Spomenuti svakako treba kako je Ministarstvo kulture 2016. umijeće suhozidne gradnje proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom, koje je krajem prošle godine zaštićeno i od UNESCO-a, kao i da je zahvaljujući obnovi jednog od najatraktivnijih svjetskih vinograda ponovno počela proizvodnja Stare Bakarske vodice.