Bakar 20. veljača 2019.

Trag Herkula na Hreljinu

Trag Herkula na Hreljinu
Skrivena u prirodi, nedaleko današnjeg Hreljina, krije se, malo poznata, a jako atraktivna, Hreljinska gradina. Po narodnoj je legendi za njenu izgradnju zaslužan sam polubog Herkul. 
 
Kadi bi stare ruševine mogle pričati, one hreljinske bi zasigurno imale što reći. Nedaleko današnjeg naselja, skrivena u spokoju zelenila, na padinama iznad Bakarca, leži Hreljinska gradina. Nekomercijaliziran i relativno nepoznat srednjovjekovni grad Hreljin.


Stari je Hreljin u srednjem vijeku bio važno upravno i trgovačko središte, ali i značajna obrambena utvrda. Srednjovjekovni se grad prvi puta spominje davne 1225. godine, kada je Vinodolski knežiju, a time i Hreljin, kralj Andrija II. darovao Frankopanima. Hreljin se spominje i 1288. kao jedan od potpisnika Vinodolskog zakona.


No, vremena su se mijenjala, a s njima i Hreljin. Nove su prilike, kako gospodarske tako i sigurnosne, a ponajviše izgradnja Karolinske ceste, koja je povezala unutrašnjost s hrvatskim lukama, stanovništvo iselile van zidina. 
 
Nakon što su 1790. godine stari Hreljin napustili i posljednji stanovnici, trojica svećenika, grad je polako, ali sigurno, počeo propadati. Atraktivne su ostatke, nasreću, sačuvali mještani, koji su 1995. pokrenuli inicijativu za spas Hreljinske gradine. 


Među sačuvanim se ostacima danas ističu zidine koje su branile grad te impresivni toranj crkvice sv. Jurja. Tu je i kapelica Blažene Djevice Marije, najbolje sačuvani objekt, u kojoj se i dan danas, na blagdan Gospe Snježne, održava misno slavlje. 
 
Zanimljivi su i kalci, smješteni u podnožju Hreljinske gradine, na kojima se tadašnje stanovništvo opskrbljivalo vodom.


No, od starog Hreljina nisu ostale samo ruševine. Zub vremena ne može izbrisati legende, koje Hreljani pažljivo čuvaju. Jedna takva, o hrabroj Margareti, prepričava se generacijama. Legenda kaže da je, dok su ostali radili po okolnim poljima, Margareta čistila grad, koji su u tom trenutku napali Turci. No, Margareta se snašla, gurnula je top kroz rupu na zidinama i metlom ga potpalila. Pucanj je omeo Turke i obavijestio Hreljane, koji su se brže bolje vratili i obranili grad. Pravilna je rupa još uvijek na starim hreljinskim zidinama.