Bakar 28. rujan 2021.

TZG Bakra razvija projekt posvećen slijepom vodonoši

TZG Bakra razvija projekt posvećen slijepom vodonoši
Turistička zajednica Grada Bakra je godinu obilježila radom na projektima inspiriranim životnom pričom slijepog vodonoše Ivana Čopa

UN- ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO) usmjerila je pažnju ovogodišnjeg svjetskog dana turizma na temu “Turizam za uključivi rast.” Time upozorava da je osjetljivo vrijeme turističkog oporavka pravi trenutak da uključimo zajednicu, manjine, mlade i sve one koje je turizam u prošlosti često previdio.


Turistička zajednica Grada Bakra ovoj temi nije posvetila samo jedan dan, već je čitavu godinu obilježila radom na projektima inspiriranim životnom pričom slijepog vodonoše Ivana Čopa rođenog u Bakru 1869. godine. Riječ je prvenstveno o slikovnici posvećenoj vodonoši i pratećim edukacijama.


Podsjetimo, velik dio priče o vodonoši predstavljen je u lipnju povodom otvorenja tradicionalne bakarske manifestacije “Margaretino leto”. Posjetitelji su se imali prilike upoznati sa životom i izazovima bakarskog vodonoše kroz raznovrsne sadržaje, poput pripovjedačkog nastupa ili igrificiranog obilaska grada. Galerija Bakar za tu je priliku osmislila suvenire nadahnute istaknutim motivima iz priče o vodonoši. Tim povodom su predstavljeni sudionici u izradi slikovnice, učenički radovi i skulptura Ivana Čopa koja nosi potpis kipara Emila Mandarića, ujedno predsjednika Udruge slijepih Primorsko- goranske županije. Skulptura je trenutno izložena u turističkom uredu u Bakru.


Kruna projekta, predstavljanje same slikovnice, održat će se u listopadu. Izradu slikovnice je pokrenula Turistička zajednica Grada Bakra uz pomoć brojnih sponzora i partnera. Sve ilustracije i tekstovi radovi su učenika osnovnih škola s bakarskog područja koji su, uz mentorstvo svojih razrednica, uronili u svijet vodonoše. Prije nego što su se posvetili kreativnom radu, učenici su se kroz niz radionica dobro upoznali sa životom slijepih i slabovidnih osoba te interpretacijskim metodama kako bi nam približili svijet vodonoše. Projekt slikovnice o bakarskom vodonoši i pratećih edukativnih aktivnosti je realiziran uz potporu javnog i privatnog sektora: Grada Bakra, Primorsko- goranske županije, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera, Industrijske zone Bakar, INA d.d. i Lions klub Korzo Rijeka.


Turistička zajednica Grada Bakra u ovoj povijesnoj osobi prepoznala je priliku za stvaranje edukativnog sadržaja za posjetitelje koji će promicati snažnije uključivanje društva u poboljšanje kvalitete života svakog pojedinca. Kako se ovime potiče istraživanje samog grada na drugačiji način, doista je riječ o turističkom projektu koji odgovara svim smjernicama UNWTO- a. U stvaranje je uključena zajednica. Pažnja svih sudionika je usmjerena na promišljanje o životu slijepih i slabovidnih osoba te je snimljen i zvučni zapis slikovnice kao pomoć slijepima da je dožive. Odaje se priznanje ličnosti koju udžbenici zanemaruju. Kroz rad na projektu, svi sudionici, a bilo ih je ukupno stotinjak, obrazovali su se i promišljali o životu bez osjetila vida što može potaknuti promjene u svijesti.


Kroz slikovnicu i prateće programe inspirirane Ivanom Čopom, bakarski vodonoša je ponovo, nakon tolikih godina, preuzeo ulogu turističkog vodiča Bakrom. Zanimljivo je, naime, da je, pažljivo slušajući prolaznike, Ivan Čop naučio strane jezike. Oboružan tim znanjem i svojim sjajnim poznavanjem labirinta uličica starog grada, pokazivao je bakarske znamenitosti putnicima kroz Bakar. Slijepi vodonoša bio je ujedno i jedan od prvih bakarskih turističkih vodiča.


Nije naodmet spomenuti da Grad Bakar upravo dovršava projekt uređenja obalnog parka “Mreže sjećanja” posvećen prošlosti bakarskog tunolova. Sadržaj interpretacijskih ploča bit će dostupan na četiri jezika, hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom. I taj park bit će prilagođen slijepima i slabovidnima kroz Brailleovo pismo i taktilne elemente povijesnih fotografija.


Upravo u ovoj godini, u kojoj Ujedinjeni narodi ukazuju na važnost uloge turizma u uključivom razvoju, Bakar je napravio velike korake u tom smjeru. Time je postavio snažno uporište i visoka očekivanja za daljnji razvoj Bakra, ali i ostalih destinacija.

Komentari