Bakar 4. lipanj 2023. K. Litović

Učenici i djelatnici Osnovne škole Bakar posjetili Austriju

Učenici i djelatnici Osnovne škole Bakar posjetili Austriju
Učenici i učitelji OŠ Bakar sudjelovali su u posljednjoj mobilnosti međunarodnog Erasmus+ projekta “Povratak korijenima”, koji okuplja djecu pripadnike hrvatske manjine iz Austrije, Italije i Srbije. Sudjelovali su u susretu partnerskih škola koji se je održao u Velikom Petarštofu u Austriji.

Kroz dramske, likovne, glazbene i plesne radionice upoznali su se s jezikom i kulturom gradišćanskih Hrvata. Pred prepunom školskom sportskom dvoranom zajednički su izveli mini mjuzikl “Ljubavna bol- priča o ljubavi na seljačkom dvoru“. U mjuziklu su glumili i pjevali na gradišćanskohrvatskom i engleskom jeziku.

Osim OŠ Bakar, koja je idejni začetnik i koordinator projekta, u njemu sudjeluju i OŠ Ivan Milutinović iz Subotice, Neue Musikmittelschule Großpetersdorf mit kroatischem Schwerpunkt iz Velikog Petarštofa te Istituto Comprensivo Ricciardi iz Palate.  

Osim što je projekt osnažio mladu hrvatsku zajednicu- polaznike osnovnih škola u domicilnim državama, djelovao je na očuvanje njihove kulture, a kod učenika naše škole razvio je svijest da Hrvati žive i izvan domovine Hrvatske.