Bakar 13. veljača 2019.

Ulaganjem u sport do dobrih rezultata i važnog priznanja

Ulaganjem u sport do dobrih rezultata i važnog priznanja
Vrijedno priznanje koje Zajednica sportova Primorsko- goranske županije dodjeljuje za ulaganje u sport i sportsku infrastrukturu dodijeljeno je Gradu Bakru. Rezultati se vide i na sportskom planu, što je posebno vidljivo u radu s mladima. 

Grad Bakar dobio je posebno priznanje namijenjeno jedinici lokalne samouprave za ulaganje u programe sporta i sportsku infrastrukturu, na svečanom proglašenju najboljih sportaša Primorsko- goranske županije u novoj školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Hreljin.


Na području Grada Bakra djeluje 12 sportskih Udruga za čije je financiranje ove godine izdvojeno 1.995.000,00 kuna. Sport se financira kroz programe poticanja i promicanja sporta kroz rad s djecom i mladima, kroz treninge, školovanje i usavršavanje stručnog kadra, kroz osiguranje prostornih uvjeta za rad u sportskim klubovima, zdravstvenu zaštitu sportaša i kapitalne donacije za nabavu opreme. 

Košarkaški klub Škrljevo se proteklih godina iz malog Kluba prometnuo u stabilnog prvoligaša koji već četvrtu godinu igra Prvu ligu. Jedini su prvoligaš od Istre do Zadra i Zagreba te uz Osijek pokrivaju najviše prostora u RH. Sve ovo bilo bi teško ostvarivo bez potpore Grada koji osigurava sredstva kroz javne potrebe i dodatna sredstava za korištenje sportske dvorane. U prošloj sezoni Klub je prihvatio poziv i igranje u Alpe Adria cupu u sklopu 7 zemalja srednje Europe.


Na području Grada Bakra djeluju dva nogometna kluba NK "Borac" i NK "Naprijed", koji se trenutno natječu u 4. međužupanijskoj nogometnoj ligi PGŽ, Ličko- senjske i Istarske županije. Klubovi imaju bogat omladinski pogon od 180- tak djece u raznim uzrasnim kategorijama. Cilj škole nogometa je uključiti što veći broj djece u sport, te da kroz zabavne i edukativne treninge da svako dijete dobije potrebne vještine i znanja koja će moći primjenjivati u svakodnevnim situacijama. 

Streljački klub Kvarner ove godine slavi 25. godišnjicu postojanja. Klub se natječe na županijskim natjecanjima, KUP natjecanjima na državnom nivou i na Prvenstvima Hrvatske u disciplinama trap i parni trap kao i u lovačkim disciplinama. Grad Bakar sufinancirao je opremanje streljane u materijalu i nabavki katapulta u iznosu od 300.000,00 kuna. 

Boćarski klub Kukuljanovo jedan je od pet muških i ženskih boćarskih klubova s područja Grada Bakra. Prošle sezone ostvaren je najveći uspjeh u povijesti kluba, osvojeno je 1. mjesto u III. Hrvatskoj boćarskoj ligi Istra- Primorje i plasman u II. Hrvatsku boćarsku ligu Sjever. Uspjeh je tim veći što je ostvaren s igračima isključivo iz Kukuljanova i bliže okolice. 

Judo klub Samurai kontinuirano radi na popularizaciji sporta i zdravog načina života kroz judo na području Bakra. Judo škola obuhvaća učenje osnovnih principa i tehničkih elemenata juda. Škola broji 45- ero djece koji se  dijele u četiri kategorije.

Sportsko pomorsko društvo Luben u Bakru provodi škole ribolova, tečaje za mlade i napredne ronioce, edukacije u podvodnoj fotografiji te održavanje eko akcija čišćenja podmorja.

Sportska infrastruktura

Uz poticanje i razvoj sportskih aktivnosti, Grad Bakar značajno ulaže u sportsku infrastrukturu. Prošle godine izgrađena je školska sportska dvorana OŠ Hreljin, projekt vrijedan 18,5 milijuna kuna. U sklopu projekta, izvedena je izgradnja dvorane s pratećim prostorijama, tri nove učionice, vanjsko igralište s tribinama te uređen okoliš škole. Dvorana s učionicama je na tri etaže, ukupne površine 1553 kvadrata, a igralište s tribinama ima površinu od 1.007 četvornih metara. Također, u prizemlju je uređena mala dvorana, svlačionice s praonicama, galerija s pogledom na veliku dvoranu, a u podrumu velika dvorana, spremište sprava, kabinet, sanitarije, WC za invalide te prostorije za strojarsko-elektro i sprinkler instalacije. Dvoranu u jutarnjim satima koriste učenici za potrebe tjelesne i zdravstvene kulture, dok u popodnevnim satima u dvorani se nude različiti sportovi i rekreacija za djecu svih uzrasta. 

Za tekuće i investicijsko održavanje sportskih terena u proračunu Grada Bakra godišnje je osigurano 500.000,00 kuna. 


Tijekom 2017. godine Grad Bakar u sklopu Doma kulture "Matija Mažić" u Bakru ugrađena je i nova moderna kuglana njemačkog proizvođača Pro- Tec Kegelsport u iznosu od  540.000,00 kuna. Radi se o četverostaznoj kuglani koja zadovoljava sve standarde WNBA (krovna kuglačka federacija) kao i HKS (Hrvatski kuglački savez). Kuglana ima osim klasičnog načina rada i mogućnost kompjuterskog upravljanja, zadovoljava standarde za sve rangove natjecanja. Dvoranu za svoje potrebe koristi Kuglački klub Zlobin, klub s dugom tradicijom kuglanja starom 68 godina koji se natječe u 3. hrvatskoj kuglačkoj ligi, parovnim natjecanjima i KUP natjecanjima s intencijom rada s djecom kako bi se očuvala tradicija kuglanja. Od otvorenja 2017. godine, kuglački klub Zlobin koristi kuglanu u Bakru, nakon dugogodišnjeg treniranja po raznim kuglanama na širem riječkom području.