Bakar 26. listopad 2022. D.V., foto: Miljenko Šegulja

"Večer hrvatskih skladatelja” otvorila glazbenu jesen

"Večer hrvatskih skladatelja” otvorila glazbenu jesen
Nakon bogatog ljetnog klasičnog programa, Bakrane je u glazbenu jesen uveo odličan, raznovrstan i zanimljivi koncert “Večer hrvatskih skladatelja”, koji se u organizaciji KUU Sklad održao protekle nedjelje u crkvi sv. Andrije apostola u Bakru. 

To je bio dvadeset i drugi koncert u okviru klasičnog edukacijskog ciklusa koji KUU Sklad provodi od 2015. godine. Kroz  2022. godinu u kojoj Sklad slavi svoj 145. rođendan, svi programi naglašavali su hrvatsko stvaralaštvo, tradicionalno i klasično. Ovaj koncert je kruna procesa koji je krenuo još prošle godine od ideje, od osmišljavanja i pripreme programa, do niza ovogodišnjih koncertnih gostovanja kroz koji su izvođači, ali i publika osvijestili i spoznali raznolikost, bogatstvo i ljepotu hrvatske glazbe, koja je raskošna u tradicionalnom izričaju i istovremeno dio bogate europske klasične baštine.  


Posjetitelji su uživali u divnoj akustici i ambijentu bakarske crkve sv. Andreja i u dinamičnom programu, u djelima hrvatskih velikana od perioda baroka- Jelića i Lukačića, do preporodnog doba koje je u prvoj fazi obilježio Livadić, u drugoj Lisinski a u trećoj veliki Ivan pl. Zajc, te do suvremenih skladatelja Kolba i Glasnovića.

Koncert je sigurno i profesionalno vodila poznata dirigentica i umjetnička voditeljica u Skladu, Nada Matošević Orešković, koja je podigla kvalitetu izvedbe amaterskog ženskog zbora Sklad tako da se on uspješno nosio s odličnim izvedbama renomiranih umjetnika, sopranistice Marijane Prohaske i tenora Igora Vlajnića. Osjetila se odlična energija u solističkim nastupima dvaju umjetnika, a posebno u završnom duetu Jelene i Juranića iz opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca.


Cijeli koncert je klavirski popratio Mario Čopor kojeg bakarska publika dobro pozna. On je ovaj put bio ne samo odličan i suptilan korepetitor, nego je izveo lirski Nocturno koji je Ferdo Livadić skladao 1822.g (prije Chopina koji je svojih 21 nocturna skladao nakon 1827.g)

Izvođače je publika nagradila aplauzom te tako izmamila još jedan dodatak, Offertorium pastorale Ivana pl. Zajca. Podrška i pohvale posjetitelja nisu izostale niti ovaj put- ali valja naglasiti da gostujući umjetnici prepoznaju Bakar kao snažnu kulturnu destinaciju i primjećuju konstantni napredak kvalitete organizacije, sadržaja i publike .


“KUU Sklad zahvaljuje TZG Bakra i bakarskim udrugama, župniku Nikici Juriću, a posebno Ministarstvu kulture i medija RH te Gradu Bakru koji su financijski podržali ovaj projekt”, poručuje Dunja Vladislović, predsjednica KUU- a Sklad.

U nastavku jeseni, KUU Sklad će uz koncertno gostovanje u Izoli, održati svečani godišnji koncert u Domu kulture u subotu 19. studenog u 19 sati, treći susret triju ženskih zborova u sklopu projekta Triptih 26. studenog te niz božićnih nastupa u Pivki, Rijeci i Bakru.