Bakar 20. lipanj 2024. Klaudio Vrančić

Život i djelo Bartola Zmajića u Bakarskom zborniku

Život i djelo Bartola Zmajića u Bakarskom zborniku

Promocija knjige “Bartol Zmajić Svetoivanski i njegovo doba” održana u Gradskoj knjižnici 

Knjiga “Bartol Zmajić Svetoivanski i njegovo doba”, čiji je autor prof. Irvin Lukežić, večeras je svečano predstavljena u Gradskoj knjižnici Bakar. Knjiga je tiskana kao 10. svezak poznate edicije posebnih monografskih izdanja Bakarskog zbornika.


“Radi ze o monografiji koja obrađuje život i djelo u 19. st. poznatog političara Bartola Zmajića, koji je bio rodom Bakranin. Bio je istaknuta figura svog vremena, a bavio se mnogim područjima. Bio je prije svega službenik, potom i veliki župan. To je bila važna funkcija koju je obnašao dugi niz godina, a potom je bio i saborski zastupnik. Između ostaloga je bio filantrop, što se iskazalo u vrijeme velike epidemije kolere, kada se nesebično zalagao za bolesne i siromašne. U teškoj situaciji pokazao je čovjekoljublje. Iz tog mu je razloga dodijeljeno i plemstvo. Postao je vitez, potom barun itd. Njegov značaj je višestruk, ne samo za rodni Bakar, već i za cijelu Hrvatsku”, istaknuo je autor, koji je proučavao povijest obitelji Bartola Zmajića i njegov doprinos vremenu u kojem je živio. 


Uz autora Bakranima su knjigu predstavili urednik prof. Boris Petković te recenzent prof. Željko Bartulović, koji je za Lukežićevu knjigu napisao: “Autor detaljno analizira život i rad Bartola Zmajića u nemirnom vremenu i vrlo zanimljivom razdoblju povijesti. Djelo predstavlja značajan doprinos proučavanju povijesti Bakra, RIjeke, Hrvatskog primorja i Hrvatske”.


Uz izdavača - Grad Bakar knjigu su sufinancirali Filozofski fakultet Rijeka i Primorsko-goranska županija. Knjiga “Bartol Zmajić Svetoivanski i njegovo doba” kupiti se može, u radno vrijeme, u Gradskoj knjižnici i Gradskoj upravi, po cijeni od 10 eura.