Bakar 27. siječanj 2018.

“Zvona i kanat” za 10. rođendan Kukuljanskih zvončara

“Zvona i kanat” za 10. rođendan Kukuljanskih zvončara
Tradicionalnom zvončarskom smotrom “Zvona i kanat za bakarski kraj” Kukuljanski zvončari, uz bučnu pratnju brojnih gostujućih “zvona”, danas su proslavili jubilej- 10 godina možda ne najstarije, ali sigurno najglasnije bakarske udruge.

Okupljanjem kod Doma kulture na Kukuljanovu počela je tradicionalna 6. zvončarska smotra “Zvona i kanat za bakarski kraj”. Ovogodišnjem pozivu Kukuljanskih zvončara odazvali su se: Grobnički dondolaši, Zametski i Munski zvončari, Griški krabunosi te grupa Čočman Express.

Tijekom dana “bučna” se povorka od dvjestotinjak sudionika, na radost razdraganih mještana, kretala kroz Kukuljanovo, trasom koja je lani zamijenila znatno dužu rutu od Kukuljanova preko Škrljeva i Krasice do Bakra, što je naišlo na odobravanje svih sudionika.

“Prolazimo kroz naše Kukuljanovo i radimo šušur u selu. Guštamo u ovome jer to volimo. Tako smo odgojeni. Bakarski kraj je poznat po maškaranju i mi želimo tu tradiciju prenijeti na mlade, kao što su je naši stari prenijeli na nas”, naglasio je Vanja Mičetić, predsjednik Kukuljanskih zvončara.

“Zvona i kanat za bakarski kraj” ove se godine održavaju u slavljeničkom tonu. Naime, Kukuljanski zvončari slave veliki jubilej- prvih 10 godina od službenog osnivanja udruge, koja je u kratko vrijeme izrasla u jedan od prepoznatljivih brendova čitavog bakarskog kraja.

“Udruga je osnovana prije deset godina, ali zvončarska tradicija na Kukuljanovu je po starim zapisima puno duža. Trudimo se njihov entuzijazam i želju da tu u tradiciju sačuvaj podupirati, u skladu s mogućnostima, na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Tomislav Dundović, zamjenik bakarskog gradonačelnika.

“Smotrom čuvamo našu tradiciju, ali i širimo kulturnu ponudu našeg kraja van sezone. U vrijeme svojevrsne moderniziranja maškara naša zvončarska smotra je pravo osvježenje jer se manifestacija održava po starinski i nadamo se da će tako biti i idućih godina“, poručila je Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice grada Bakra.

Nakon obilaska mjesta sudionici su stigli na cilj, ispred Doma kulture na Kukuljanovu, gdje su ih dočekati mještani i voditelj Alen Polić. Rođendanska fešta nastavlja se večeras u Domu kulture uz “Trio Vox”.