Čavle 22. kolovoz 2015.

7,2 milijuna razloga za brigu

7,2 milijuna razloga za brigu
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Čavle sinoć je obilježen Dan općine, ali i početak Bartoje, proslave dana sv. Bartola apostola, zaštitnika cerničke župe. 

Općina Čavle svoj dan obilježava u svibnju ili kolovozu, točnije na Filipju, odnosno Bartoju, a ove je godine ta čast pripala sv. Bartolu. Uoči Bartoje svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u dvorani župnog doma u Cerniku.

Novi vrtić težak 15 milijuna kuna

“U proteklih godinu dana Općina je funkcionirala na zadovoljavajući način, usprkos recesiji i teškoj ekonomskoj situaciji. Uspjeli smo ostvariti većinu postavljenih ciljeva. Općinsko vijeće je u tom razdoblju funkcioniralo dobro i na tome zahvaljujem svim članovima vijeća. U protekloj godini glavna preokupacija bila je izgradnja dječjeg vrtića. Velik i zahtjevan projekt Općinu je koštao 15 milijuna kuna, a dovršen je u svibnju ove godine. Dobiven je prostor za smještaj još 180 djece i s postojećim objektima moguć je prihvat oko 300 djece te je tako riješen problem smještaja djece predškolskog uzrasta. Zbog krize, koja još uvijek traje, na snagu su u ovoj godini stupili novi zakonski propisi, koji su utjecali na naš proračun. Smanjenje prihoda po toj osnovi dovodi nas u situaciju da moramo prilagoditi rashode. Općinsko vijeće donijelo je rebalans proračuna i osigurana su sredstva za kapitalne projekte,” naglasio je Norbert Mavrinac, predsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle i čestitao svim mještanima Dan općine.

7,2 milijuna kuna manji proračun u 2015.

Proračun Općine Čavle, koji je godinu ranije iznosio nešto više od 18 milijuna kuna, u 2015. je, zahvaljujući novim zakonima, znatno smanjen. Uz državne potpore trebao bi iznositi oko 12 i pol milijuna. No, odbiti još treba i nešto više od milijun kuna, koliko Općina mora vratiti mještanima koji su preplatili porez. 

“Taj gubitak je nenadoknadiv. 7,2 milijuna kuna izgubit ćemo proračunskih prihoda u 2015. godini. No, trebalo je krenuti dalje bez obzira na sve. Vrtić smo izgradili, naglašavam svojim proračunom, uz potporu Vlade Republike Hrvatske. Nismo uzimali kredite za izgradnju tog kapitalnog objekta. Krenuli smo i s planiranim projektima javne rasvjete i izgradnje drugih objekata i potrudili smo se prikupiti sredstva iz različitih fondova i tako smo taj nedostatak sredstava u proračunu uspjeli amortizirati. Nakon višegodišnje pripreme Općina Čavle dobila je novi adresni model, koji je bio prijeko potreban iz više razloga. Prvo otežano je snalaženje u prostoru jer do sada nisu postojale ulice nego samo imena naselja i veliki broj kućnih brojeva izdavao se bez ikakve logike, a drugo je to što ćemo na ovaj način sačuvati stare nazive i toponime. Nadam se da ćemo do Božića postaviti sve nazive i podijeliti sve kućne brojeve s novim adresama,” poručio je načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, koji se zahvalio svima, prije svega Vladi RH i PGŽ, a mještanima čestitao Bartoju. 

Od kapitalnih je ulaganja Lambaša istaknuo i uređenje Platka, uz pomoć županije, novi vodovod u Sobolima, kanalizaciju, koja se u većem broju naselja privodi kraju, uređenje nerazvrstanih cesta, a spomenuo je i održavanje objekata, pomaganje udruga te pomoć koju je Općina osigurala za starije i nemoćne, kao i one slabijeg imovinskog stanja… 
 
Proširenje groblja u Gradu Grobniku

No, sjednica nije poslužila isključivo kao prilika za osvrt već i najavu ovogodišnjih projekata. Prvenstveno treba spomenuti proširenje groblja u Gradu Grobniku, a tu je i nastavak uređivanja Platka, izgradnje kanalizacije, kao i priprema proširenja škole, izgradnje doma za starije i nemoćne te pristupnih cesti radnim zonama.
 
Špiro Guberina počasni mještanin

Svečana sjednica tradicionalno je i prigoda da Općina nagradi zaslužne mještane, a od jučer ima jednog više. Naime, Špiro Guberina prvi je počasni mještanin Općine Čavle. Proslavljeni hrvatski glumac je dao nemjerljiv doprinos razvoju Festivala pučkog teatra, kojeg Općina Čavle organizira u suradnji s Općinom Omišalj.

Čavjanske maškare i Boćarski klub Čavle ŠB dobitnici su godišnjih općinskih nagrada. Čavjanske maškare ove godine slave dva desetljeća postojanja i među dvije su najstarije općinske udruge. Kroz proteklih 20 godina pažljivo su čuvale tradiciju maškaranja, stare običaje, ali i povijesni identitet našeg kraja.

Povelju i 10 tisuća kuna uz Čavjanske maškare dobile su i članice BK Čavle ŠB. Mlade boćarice uspjehe nižu na regionalnoj i državnoj razini, a klasu su ove godine potvrdile osvojivši 2. mjesto u Kupu europskih prvakinja, održanom na Hrastenici i u Dražicama.

Dodijeljene su i nagrade za najljepše uređene okućnice i balkone. Jadranka Modrić, Snježana Klarić i Mirjana Brletić, za svoje su okućnice osvojile nagrade od dvije, tisuću i pol, odnosno tisuću kuna. Za najljepše balkone tisuću i pol, tisuću te petsto kuna dobile su Sanja Jelenković, Ljubica Gojević i Svitlanka Rundić.

U ime gradova i općina tzv. Riječkog prstena okupljenima se obratio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a ispred Primorsko- goranske županije Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine.

Svečanu sjednicu svojim su nastupom uveličali Klapa Grobnik te Petra Mavrinac, mlada članica scenske skupine Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine.