Čavle 7. kolovoz 2015.

Blues “osvojio” Grobničane

Blues “osvojio” Grobničane
Braća Messer i Tony Lee King drugog su se dana Kastav Blues Festivala predstavili gledateljima u jedinstvenom ambijentu starog frankopanskog kaštela u Gradu Grobniku.

Blues groznica polako se širi “riječkim prstenom”. Nakon Kostrene, kojoj je pripala čast da otvori ovogodišnji Kastav Blues Festival, red je došao na Čavle.

“Zakon braće” Messer

Iako nije bio najavljen Grobničanima se na samom početku s nekoliko skladbi predstavio Michael Messer, britanski glazbenik i jedan od vodećih gitarista na “otoku”, koji je u velikoj mjeri zaslužan za razvoj Kastav Blues Festivala.

Nakon gitarista Michaela svoju je priču publici ispričao dobitnik prestižne nagrade Grammy, fotograf Alan Messer. Naime, kroz posljednja četiri desetljeća ispred Messerova su objektiva prošla sva značajnija glazbena imena. Njegovim su fotoaparatom zabilježeni nastupi brojnih legendi poput: Beatlesa, Rolling Stonesa, The Whoa, Deep Purplea, Johnnyja Casha, Jimija Hendrixa, Boba Dylana…

“Počeo sam 1967. kao šesnaestogodišnjak, fotografirajući rock bendove u Londonu. Deset godina kasnije preselio sam se u Nashville gdje sam također fotografirao mnoga poznata imena. Dio radova predstavit ću na subotnjoj izložbi u Kastvu,” najavio je Alan Messer.

Zanimljivo, Messerove fotografije našle su se i na naslovnicama više od 800 albuma.
 
Tony Lee King

Da ni 2. festivalska večer Kastav Bluesa ne prođe bez domaćih glazbenih snaga pobrinuo se Tony Lee King, kojeg mnogi smatraju glasnogovornikom hrvatskog bluesa.

“Drugi put sam na Kastav Blues Festivalu. To je najznačajniji festival u Hrvata pa mi je izuzetna čast što prisustvujem. Dojmovi su izuzetni, a ovo mjesto je prekrasno.” rekao je Tony Lee King.

Nakon Kostrene i Čavala festival danas seli na Matulje, na kojima će se ponovno predstaviti domaći izvođači: “Kaplowitz Blues Trio”, Darko Jurković - Charlie te Vedran Božić i “The Rock Masters”. Početak je zakazan za 21 sat, a ulaz je besplatan.