Čavle 6. srpanj 2022. Izvor Općina Čavle

Čavjanski darivatelji najaktivniji kad je najpotrebnije

Čavjanski darivatelji najaktivniji kad je najpotrebnije
Čavjanski darivatelji uvijek među najbrojnijima, a nova akcija na rasporedu je već ove subote

Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi Čavle ove subote 9. srpnja u Domu kulture u Čavlima organizira akciju darivanja krvi od 8 do 13 sati. 

“Uvijek ste držali rekord u odazivu tijekom ljetnih mjeseci, upravo onda kada krvi najviše nedostaje. I ovoga puta vas svih očekujemo, jer znamo kolika je vaša humanost“, poručila je predsjednica Aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi Čavle Sanja Maršanić najavljujući subotnju akciju. 

Na stranicama KBC- a Rijeka stoji da su zalihe krvi svih krvnih grupa male, a posebna je potreba za krvnim grupama 0+, B- i AB-. Na akciju mogu doći svi koji mogu i žele, i iz drugih gradova i općina te bez prethodne najave. 

“Čavjanski aktiv DDK može se pohvaliti jer okuplja puno humanih ljudi, a sa svakom akcijom aktivu se priključuju novi mladi darivatelji. Akcije se organiziraju četiri puta godišnje u Domu kulture Čavle i svaki put se u prosjeku sakupi 60- ak doza krvi”, rekla je Maršanić.


Nedavno je održano okupljanje jubilaraca s 50 i više darivanja krvi. Na prigodnom druženju nakon dvije godine pandemije odano je priznanje ovim divnim ljudima te su im dodijeljene plakete Općine Čavle i poklon paketi Crvenog križa. 

“Jubilarni 125. put krv je u svom životu darovao 44- godišnji Dejan Cetina. Njegov rezultat, redovitost i altruizam svih je ostavio bez riječi. Hvala svima vama što me činite ponosnom što živim u našoj općini plemenitih ljudi”, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, dodavši kako je ovaj kraj poznat po humanosti i velikom željom za pomoći svim ljudima u nevolji.  

Osim Dejana Cetine plakete za jubilarna darivanja u protekle dvije godine dobili su:
za 100 darivanja Željko Šimek i Tomislav Šalić, za 75 darivanja Jadran Fućak, Zorko Matejčić, Aleksandar Grudiček, Senko Čargonja i Željko Gal, za 50 darivanja Vedran Fućak, Klaudio Santaleza, Igor Maršanić, Goran Davidić, Zdravko Mijić i Bruno Mihelčić.

Subotnja akcija nova je prilika za sudjelovanjem u ovom plemenitom djelu, ali i poziv svima novima da se uključe u obitelj dobrovoljnih darivatelja krvi jer “tko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo”.