Čavle 22. ožujak 2020.

Cvitan Polić: “Sve će proći, samo o nama ovisi koliko brzo”

Cvitan Polić: “Sve će proći, samo o nama ovisi koliko brzo”
Radi prevencije širenja koronavirusa, u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, na području Općine Čavle provode se sve mjere koje su na snazi. Zatvoreni su ugostiteljski objekti, trgovine kojima je to dopušteno rade skraćeno, zabranjeno je okupljanje na javnim površinama, organizirana je pomoć mještanima, a Općina će pomoći i gospodarstvenike. 

Prazna dječja igrališta na Čavlima čekaju bolje dane. Sukladno mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite zabranjeno je okupljanje i zadržavanje na javnim površinama poput sportskih igrališta ili dječjih parkova. 


“Apeliramo na mještane da posebno pripaze na naše najmlađe, koji nisu i ne mogu biti svjesni ozbiljnosti situacije. U protivnome će roditelji biti sankcionirani”, upozorava Dejan Ljubobratović, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Čavle.

Kao i u ostatku Hrvatske ugostiteljski objekti su zatvoreni, baš kao i dio trgovina. Rade tek ljekarne, kiosk i benzinske postaje te dućani koji prodaju prehrambene artikle i higijenske potrepštine. Jučerašnjim mjerama radno vrijeme trgovina ograničeno je do 17 sati.


U svim naseljima Općine Čavle povjerenici, koji će u od sutra nositi narančaste prsluke s oznakama Civilne zaštite, vrše nadzor i kontroliraju pridržavaju li se mještani svih propisanih mjera.

Prekršitelje se upozorava, a u slučaju da se ogluše na upozorenje obavještava se policija. Važno je naglasiti da povjerenici ne ulaze u domove te da mještani trebaju biti na oprezu, zbog slučajeva lažnog predstavljanja. 

U sklopu akcije “Pomoć na vrata” Općina Čavle i Stožer civilne zaštite Općine Čavle  dostavljaju lijekove i osnovne namirnice mještanima. Svi kojima je pomoć potrebna mogu se javiti radnim danom od 8 do 13 sati na telefone: 208-310 ili 208-305.


Mještani kojima je to potrebno naručiti mogu i tople obroke, koje na kućni prag, u nepovratnoj ambalaži, dostavlja Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka. Cijene i informacije zainteresirani mogu dobiti na 333-699 ili na email: crvenikrizrijeka@gmail.com od radnim danom od 8 do 16 sati.

Gospodarske mjere za pomoć poduzetnicima bit će donesene naknadno, kada budu poznati razmjeri štete, poručuju iz Općine Čavle te pozivaju poduzetnike da se jave ako je njihova djelatnost zatvorena zbog aktualne situacije.

Općina Čavle do daljnjeg ne prima stranke. No, mještani se mogu javiti telefonskim putem, putem e- maila ili društvenih mreža. Rad se obavlja u smjenama, kako bi se zaštitilo djelatnike. 


“Došlo je vrijeme kojem se nitko od nas nije nadao. Ni sami ne znamo kako će se stvari odvijati i osjećaj nije nimalo ugodan. Jedino što možemo sada je slušati preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i ponašati se odgovorno. Teško je odjednom promijeniti stil života, a pogotovo objasniti djeci zašto se ne mogu igrati s prijateljima ili ići na rođendane. Svi moramo djelovati tako da se čuvamo, sačuvamo mir i ne podlegnemo panici. Molim umirovljenike da ostanu kod kuće prvenstveno zbog njih samih. Javite se i donijet ćemo sve što treba do vaših vrata ako se ne možete drugačije organizirati. Ljude u samoizolaciji i njihove najbliže molim da poštuju odluku i strpe se tih 14 dana. U ime svih djelatnika i vijećnika poručujem da ćemo pomoći koliko god budemo mogli da se poslije ove situacije naš život čim prije vrati u normalu. Za sada ne donosimo mjere, ali o njima itekako promišljamo i kad situacija bude svima jasnija sigurno nećemo uskratiti pomoć ni našim poduzetnicima, ni ugostiteljima i svim radnim ljudima, ali ni onima kojima je i prije korone život bio težak. Šaljite nam i vaše prijedloge. Budite pametni, odgovorni, smireni koliko je to moguće i pazite jedni na druge. Sve će proći, a samo o nama ovisi koliko brzo”, poručila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.