Čavle 13. srpanj 2015.

Da se nikad ne pozabi

Da se nikad ne pozabi
Svetom misom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen području u Sobolima Grobničani su obilježili 73. godine od velike tragedije, zločina u selu Podhum, u kojem je pogubljena najmanje 91 osoba. 

Neke su rane nezalječive, čak i za vrijeme. 12. srpnja 1942. godine talijanski su fašisti zapalili Podhum i hladnokrvno pogubili muškarce u dobi od 15 do 65 godina. 

Točan broj stradalih ni danas se ne zna. No, ta se brojka kreće od 91 pa do 127, a po nekim izvorima čak i do 200 osoba. 

“Bez obzira koji broj je točan svaki je strašan jer su stradali nevini i nezaštićeni,” naglasio je Vilim Malnar, potpredsjednik SABA Primorsko- goranske županije.

Preostalo stanovništvo Podhuma, uključujući djecu, odvedeno je u logore, a selo je opljačkano i zapaljeno.
 
Vijenci, svijeće i molitva za žrtve

U sjećanje na tu crnu nedjelju u grobničkoj povijesti jučer su, na spomen području Soboli, nakon minute šutnje, vijence položili predstavnici Općine Jelenje, Općine Čavle, Grada Rijeke, Primorsko- goranske županije, SABA Primorsko- goranske županije i UHDDR-a Grobnišćine. 

“Pred 73 leta jedno selo nestalo je va jednon danu. Naši nonići ovdi su ostali zavavik, ovdi in je zadnji počinak. Neka se to više nikad ne ponovi, nigdi va svitu,” poručio je Željko Lambaša, načelnik Općine Čavle.

“Istinu znamo i trebamo nastavit ljudimi, ki su ovdi stradali pred 73. leta, pijetet odavat na dostojan način. Hvala ča ste došli i ča se sjećate onoga ča se j dogodilo,” rekao je načelnik Općine Jelenje, Ervin Radetić. 

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća na spomen području Soboli prethodila je sveta misa za sve žrtve. 

“U vremenu kad se ne cijeni ljudski život, kad najniže strasti ovladaju čovjekom pa prestane biti čovjek, događaju se najdublje rane, najdublje tragedije, nezaboravni gubici, praznina koja nikada nije do kraja ispunjena jer su životi naprasno prekinuti, okončani. Tada nam ostaje sjećanje, čuvanje uspomene i opomena da se nikada više ne ponovi. Vjernička duša ide i korak dalje jer nosi molitvu za pokojne u kojoj pronalazi utjehu,” okupljenima je poručio mons. Tomislav Rogić, župnik i dekan udbinski, koji je predvodio misno slavlje.

Svoj doprinos obilježavanju dali su i Crkveni zbor Župe sv. Mihovila Jelenje, Ženski zbor Korezin te Petra Mavrinac, koja je recitirala stihove pjesnika Ivana Brdara.