Čavle 14. studeni 2014.

Gljive naše grobničke

Gljive naše grobničke
Ekološka gastro manifestacija “Gljive naše grobničke”, četvrtu je godinu za redom održana u Villi Sandi. Gljive, sakupljene na Platku i u Gorskom kotaru, iskusni su kuhari pretvorili u ukusne specijalitete. Zanimljivo, dio gljiva stigao je s otoka Krka, ali i zagrebačkog Sljemena. Naime, članove udruga ima i u Zagrebu. 

Gostima je tako servirana salata “Beethovenova sonata”, pizza “Šumska vila grobnička”, gulaš od gljiva s krumpirom te jedno zagrebačko jelo “Gljive i fažolek ‘maju se rad”. 

Vrata Ville Sandi bila su otvorena za svih pa se vrlo brzo tražilo mjesto više. Sve specijalitet gosti su mogli kušati besplatno. No, kako manifestacija ima i humanitarni karakter, svake se godine prikupljaju donacije za one kojima je pomoć najpotrebnija. 

“Gljive naše grobničke” organizira Udruga “Vidov san za čistu planetu”, koja, kako i sam naziv kaže, promiče svijest o zdravom okolišu te kako kaže predsjednica udruge, Marija Vičević, vraća čovjeka prirodi.

Napomenimo za kraj da je, zahvaljujući velikoj bioraznolikosti, grobnički kraj bogat gljivama. Do sada je zabilježeno više od 240 različitih vrsta, od vrlo kvalitetnih i jestivih pa sve do otrovnih. Gljive stoga treba uvijek brati u pratnji iskusnog poznavaoca.

Komentari