Čavle 12. srpanj 2020.

Grobničani će zauvijek pamtiti podhumske žrtve

Grobničani će zauvijek pamtiti podhumske žrtve
Talijanski okupatori su 12. srpnja 1942. godine spalili Podhum i pogubili najmanje 91 osobu. Na spomen području u Sobolima danas je obilježena obljetnica tog teškog zločina koji je potresao naš kraj. 

Prije 78 godina talijanski su fašisti opljačkali i spalili selo Podhum. Hladnokrvno su pogubili muškarce, stare između 15 i 65 godina, a žene, djecu i starije odveli su u logore. Ubijena je tog nedjeljnog jutra najmanje 91 osoba. No, ta bi brojka, po nekim procjenama, mogla biti i dvostruko veća.


Godišnjica stradanja podhumskih žrtava obilježena je današnjim komemorativnim skupom na spomen području Soboli, gdje su, u znak sjećanja na žrtve, brojne delegacije položile vijence i zapalile svijeće. 

“Uz prisjećanje na tu strašnu ranu u našoj povijesti šaljemo poruke zajedništva, poruke upozorenja. Podhum je nažalost samo jedno od brojnih mjesta diljem lijepe naše koja su u Drugom svjetskom ratu, a poslije toga i u Domovinskom ratu, doživjeli strašne zločine. Svi smo složni u osudi zločina. Međutim i dalje u našem društvu postoji nejasno stajalište oko antifašizma i zato danas želim poslati jasnu poruku- antifašizam je naša najveća vrijednost”, poručila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.


Načelnica Općine Čavle izrazila je žaljenje što unatoč velikim naporima Općine spomenik u Sobolima još uvijek nije obnovljen, ali i najavila početak obnove za sljedeću godinu. 

Okupljene su pozdravili i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, izaslanica Ureda predsjednika RH Melita Mulić te izaslanik predsjednika Vlade RH Tomislav Klarić.


“Ova naša predivna zemlja toliko je toga pretrpjela, toliko ovakvih mjesta je diljem Hrvatske. Često se dijelimo po nekakvim oznakama. Treba nas povezivati naša domovina. Ovdje sam kao izaslanik predsjednika hrvatske Vlade i prenosim vam njegove pozdrave i želju da Hrvatska bude sigurna zemlja. Da se zajedno borimo za našu djecu i našu budućnost, da izgradimo zemlju u kojoj se nikada više ovako neće ponoviti”, poručio je Klarić, obećavši pomoć kod obnove spomen obilježja u Sobolima. 

Današnju su svečanost u Sobolima pjesmom uveličale članice Korezina i Zvira, a recitalom Petra Mavrinac. 

Komentari