Čavle 28. listopad 2022. Izvor: KČS Grobnišćine

Grobnička Katedra nagradila pobjednike "Darovanih"

Grobnička Katedra nagradila pobjednike "Darovanih"
U sklopu ovogodišnje 30. Grobničke jeseni, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine je svečano uručila nagrade pobjednicima natječaja “Darovani”, što ga već dugi niz godina provodi u suradnji s osnovnim školama Primorsko- goranske županije, za najbolja literarna ostvarenja na čakavskim govorima te najbolje likovne uratke.

Za nagrađene i pohvaljene učenike te njihove mentorice u Kaštelu Grobnik organiziran je cjelodnevni program prilikom kojeg su se susreli s lokalnim umjetnicima Nikolom i Marinom Vrančić, koji su im predstavili tradicionalne maske našeg kraja, ali i Europe, te su učenicima približili izradu figurica tradicionalnih maski Europe koje su inspirirane našim starim tradicionalnim lutkama- “krpenim pupama”. 


Imali su i vođenu interpretativnu šetnju Kaštelom Grobnik prilikom koje im je Marijan Zidarić iz Interpretacijskog centra Kaštela Grobnik približio kulturno- povijesnu baštinu kaštela, zaštićenog materijalnog kulturnog dobra, i kraja koji ga okružuje.

Učenici su imali prilike sudjelovati i na kreativnoj radionici čitanja i pisanja gdje su stvarali haiku pjesme na čakavskom te na likovnoj radionici gdje su učili kako se pomoću prirodnih materijala, boje i grafičke preše mogu kreirati zanimljivi motivi.

Za uvod u svečano uručenje nagrada kroz kaštel učenike i njihove mentorice proveli su Mići dondolaši iz udruge Grobnički dondolaši pod vodstvom Alena Haramije koji su tako pobliže predstavili dondolanje kao i tradicionalnu masku našeg kraje te pokazali mali dio tradicionalne ophodnje zvončara. ​​​​​​​