Čavle 5. veljača 2017.

Grobnišćina zazvonila jubilarni 15. puta

Grobnišćina zazvonila jubilarni 15. puta
Nekoliko stotina zvona danas je odjekivalo Čavlima. Na 15. “Grobnišćini zvoni” Grobničanima su se predstavili: Zametski, Kukuljanski, Munski, Halubajski i Žejanski zvončari, Crnoluški pesniki, Griški krabunosi te dakako domaćini- Grobnički dondolaši.

Mali jubilej ove je godine proslavila tradicionalna grobnička smotra zvončara i tradicijskih maski- “Grobnišćina zvoni”. 15. puta sudionici su se okupili na Grobniku, ove godine na Čavlima, gdje su Grobnički dondolaši ugostili sedam atraktivnih skupina. 

Grobničani su tako mogli redom vidjeti: Munske zvončare, Crnoluške pesnike, Zametske i Kukuljanske zvončare, Griške krabunose, Halubajske i Žejanske zvončare te Grobničke dondolaše. 

Zvona su na “Dolnjoj cesti” počela zvoniti nešto iza podna, kada je Pusno društvo Mune bučnu kolonu povelo prema Pomorcu, gdje su sudionike čekali brojni mještani, ali i okrjepa. Dondolaši i zvončari tu su zatvorili uvijek atraktivna kola, gosti iz Crnog Luga “poletjeli” su u zrak, a zasvirali su Griški krabunosi.

Nakon kraćeg odmora nekoliko stotina sudionika nastavilo je prema cilju- Domu kulture Čavle, gdje su ih, unatoč lošem vremenu, čekali oduševljeni mještani. 

15. manifestaciju “Grobnišćina zvoni” organizirali su Grobnički dondolaši uz pokroviteljstvo Općine Čavle i Turističke zajednice općine Čavle.