Čavle 6. svibanj 2021.

Ivana Cvitan Polić: “Kreću projekti veći od svih do sada”

Ivana Cvitan Polić: “Kreću projekti veći od svih do sada”

Realizacija kapitalnih projekata obilježila je proteklo razdoblje na području Općine Čavle. O Čavji jučer, danas i sutra razgovarali smo s općinskom načelnicom Ivanom Cvitan Polić.

1. Kako biste ocijenili protekle četiri godine? 

S obzirom na to da je ovo moj prvi samostalni mandat i s obzirom na pandemiju koju nismo ni u snu mogli predvidjeti, mogu biti više nego zadovoljna. Nismo posustali. Sve vrijeme i energiju usmjerili smo na fondove i projekte. Uspješno smo povukli oko 17 milijuna kuna bespovratnih sredstava i još 4 milijuna kuna gotovo besplatnih kredita koje ćemo otplatiti iz uštede u troškovima za energiju. Već sada smo za naredni period ugovorili dodatnih 16 milijuna kuna koji će omogućiti razvoj i niz novih ulaganja. Da nije bilo tih dodatnih sredstava sigurno ne bismo mogli realizirati sve što smo si zacrtali prije četiri godine, a niti sanjati o nekim novim projektima.


2. U kojoj je mjeri pandemija utjecala na realizaciju općinskih projekata?

Na sreću pandemija nije zaustavila niti jedan kapitalni projekt. Jedino što je zaustavila su manifestacije koje se nisu mogle održavati, a koje su bile dobro posjećene od strane naših mještana, ali i posjetitelja iz regije. Pandemija je otežala i rad našim udrugama koje čine srce i dušu ovog našeg kraja. No, vjerujem da ćemo kad sve ovo prođe ponovno se veseliti na Festivalu palente i sira, smijati na Večerima smijeha i zabave, uživati u predstavama Festivala pučkog teatra, s ponosom gledati naše dondolaše i da će Grobnšćina opet zvonit, da ćemo se sanjkati i skijati na Maškaranom Platku, pjevati na Grobničkoj skali i plesati za Bartoju i Filipju.

3. Usprkos svemu kraju su privedeni brojni projekti…

Najveći projekti koji su iza nas su dogradnja osnovne škole i uređenje okoliša, proširenje groblja u Cerniku, modernizacija javne rasvjete cijele općine, energetska obnova Doma kulture u Čavlima, obnova sjeverne i južne kule Kaštela i brojni novi turistički sadržaji u njemu, izgradnja ceste prema Platku, izgradnja akumulacijskog jezera i sustava zasnježenja te čitav niz rekreativnih sadržaja poput tubing i trim staza, igrališta… Tu su i obnove brojnih naših objekata od Mehane, domova na Platku, javnih šterni u Bajcima i Zastenicama, miljokaza uz Lujzijanu, izgradnja igrališta u Frlanima, Sobolima i evo posljednji i fitness park kod škole te Jama koja izgleda bolje nego ikad prije.

 
4. Među kapitalnim se projektima ističe energetska obnova Doma kulture… 

Ipak je to centralno mjesto naše općine i nakon 70 godina zaslužio je novo ruho. Zamijenjena je fasada, krov i kompletna vanjska stolarija, ugrađen gromobran, sanirana terasa, zamijenjena unutarnja rasvjeta led svjetlima. Ukupna vrijednost projekta je oko 4,5 milijuna kuna od kojih je iz općinskog proračuna izdvojeno 1,5 milijuna kuna. Obnova i uređenje se nastavlja i dalje. Već ove godine idemo u obnovu kotlovnice i sustava grijanja, kao i izradu projekta unutarnje rekonstrukcije. 

5. “Novu mladost” proživljava i grobnički Kaštel… 

Mislim da je u proteklom periodu Kaštel zabilježio dosad najveća ulaganja. Ukupno preko 3 milijuna kuna uloženo je u obnovu i opremu. Najviše se ističu obnovljene sjeverna i južna kula. Okrugla dvorana postala je dom Udruge za oživljenu povijest Praesidio Frangipanis. Opremljena je i uređena viteška soba i nabavljeno 20 kostima frankopanske straže s oružjem, zastavama i namještajem za iste. U sjevernoj kuli koja je zaista neprepoznatljiva nedavno smo otvorili novi Interpretacijski centar, jedan od osam uređenih u županijskom projektu Putovima Frankopana i upravo sjeverna kula postala je glavno polazište za posjetitelje Kaštela. Uskoro će se obogatiti dodatnom multimedijalnom opremom koja će biti zanimljiva velikim i malim posjetiteljima. Sad se u njoj može saznati puno o povijesti kaštela, ali i razgledati predivne kreacije poznatog dizajnera Juraja Zigmana nastale u spomen ne žene Frankopana.


6. Tešku godinu obilježili su i potresi. Mještani su pokazali da imaju veliko srce… 

Da i to u nekoliko navrata. Odmah poslije potresa naš Dom kulture postao je veliki sabirni centar gdje se u samo dva dana sakupilo toliko namirnica i potrepština za Banovinu da se jedva moglo ući u prostor. Nakon toga angažirali smo se pomoći jednoj udovici s dvije osnovnoškolke koje su svoj privremeni dom pronašle u Čavlima i pokrenuli akciju sakupljanja novčanih donacija za obnovu njihove obiteljske kuće u Sisku. A kada su u državi utihnule gotovo sve humanitarne akcije ponovno smo se angažirali i održali još jednu akciju sakupljanja slatkiša i potrepština za najmlađe žrtve potresa. Nećemo stati. Planova imamo još. Ti ljudi moraju znati da nisu sami i zaboravljeni. 

7. Pred Općinom Čavle su novi izazovi i važni projekti… 

Nastavljamo sa svim započetim projektima poput obnove Doma i Kaštela, ali uvodimo i neke nove koji su zaista veći od svih do sada. Projekt izgradnje interne ceste u Sobolima vrijedan je gotovo 17 milijuna kuna. Pri kraju je izvedbeni projekt i uskoro kreće postupak javne nabave za radove. Ovo je za nas posebno važan projekt jer znači stvaranje novog gospodarskog središta i otvara put za brojne privatne investicije te otvaranje novih radnih mjesta. Zahvaljujući odluci o gradnji ceste i osiguranim sredstvima za to, odmah se u toj zoni izgradila jedna nova hala, a do kolovoza će biti izgrađen još jedan poslovni objekt. Osim te zone, velika je želja pokrenuti i zonu Cernik pored Metroa, a u tu svrhu osigurana su sredstva za otkup zemljišta kako bi se mogla urediti cesta prema Mavrinci NN. Napravili smo i glavni projekt za izgradnju reciklažnog dvorišta, čekamo rješavanje imovinsko pravnih odnosa s RH kako bi mogli dobiti građevinsku dozvolu i krenuti s izgradnjom ovog sve važnijeg projekta. Nakon dugo čekanja kreće izgradnja pomoćnog igrališta NK Grobničan, a u planu je uređenje još nekoliko sportskih terena po naseljima. Nakon ulaganja u djecu izgradnjom vrtića i škole, kreću veliki projekti za naše umirovljenike za koje su sredstva već osigurana. Samci i nemoćni dobit će pomoć u kući u vidu gerontodomaćica, otvorit će se i Klub umirovljenika u Bajčevu selu koji će osim moderno uređenog unutarnjeg i vanjskog prostora donijeti i niz sadržaja sa svom opremom i logističkom podrškom u vidu voditelja Kluba i automobila za članove, a krenuli smo i u veliki zajednički projekt općina i gradova Riječkog prstena oko izgradnje novog Doma za starije u Klani koji bi osigurao brojna nova mjesta za naše mještane. Radit ćemo na uređenju mjesta, a tome će sigurno doprinijeti i nova fasada starog dijela škole, ali i uređenje Trga hrvatskih branitelja u centru, iza benzinske postaje.


8. Kakvu Čavju želite vidjeti za recimo 10 godina?

Čavju koja je živahna, vesela i sretna, s lijepim i bogatim proračunom koji nam omogućava razvoj, socijalnu sigurnost i ugodan život svih mještana. Općinu koja vrvi djecom, gdje su ustanove na najvišim standardima, gdje se razvijaju nove tehnologije i gdje rastu mladi inovatori. Mjesto koje ima brojne sportske udruge i sportske terene za razne sportove. Mjesto koje ima lijepo uređen centar s brojnim sadržajima, bez prometnih čepova. Čavju s kompletno izgrađenom komunalnom infrastrukturom i uređenim prometnicama. Mjesto u koju je gušt doći u bilo koje doba godine i dana. Čavju koja je poznata po svojoj maškaranoj tradiciji, ljetnim feštama, kazališnim večerima, izložbama, sportskim natjecanjima, brujanju motora, prekrasnoj prirodi i veseloj naravi. Mjesto u kojem se svi gosti osjećaju dobrodošlo. Mjesto u kojem se i dalje čuje domaće ča te osjeti ponos i ljubav prema svom zavičaju. To je moj cilj, to je moja Čavja.   

Komentari