Čavle 3. svibanj 2015.

Kad vino poteče z Grada

Kad vino poteče z Grada
Stara grobnička kombinacija dobro vino i dobro društvo, plus jedinstveno ozračje starog frankopanskog kaštela i osmu su se godinu za redom pokazali kao dobitna kombinacija. 

Dan vina na Grobniku je okupio više od trideset proizvođača iz cijele Hrvatske. Istra, Kvarner, Dalmacija, Međimurje, Zagorje, Slavonija i Baranja, poslali su svoja vina na “grobnički okršaj”, pred brojni ocjenjivački sud. 

Nekoliko stotina posjetitelja u Gradu Grobniku, među kojima su ove godine bile i organizirane njemačko- austrijske grupe, tako je na jednom mjestu, moglo degustirati najbolje što nude hrvatski vinski podrumi. 

Svoje su vino ove godine poslali čak i zatvorenici iz Kaznionice Lepoglava, naglasio je Ivan Salamon iz Turističke zajednice Općine Čavle, koji je zajedno s općinskim načelnikom Željkom Lambašom pozdravio okupljene.

Zahvaljujući ponudi autohtonih proizvoda posjetitelji su mogli provjeriti kako crna i bijela vina pašu s tradicionalnim grobničkim jelima, ali i medom, sirom, pekmezom i suhomesnatim proizvodima.

Ponudu jela upotpunio je Zeleni stol Udruge Vidov san. Naime, članovi udruge proteklih su tjedana vrijedno sakupljali bilje, koje je kasnije pretvoreno u brojna jela poput: namaza od vlasca, rolade sa špinatom i sirom ili šparogama te fritaje od medvjeđeg luka, pojasnila je predsjednica udruge Marija Vičević.

Na Danu vina predstavo se i Centar za aromaterapiju Smilje s radionicom izrade prirodne kozmetike.
 
Draga, smanjio sam dondolaša

Zaljubljenici u tradicijske maske, kojih na Kvarneru ne manjka, na svoje su došli u prisutnosti uglednog zvončarskog društva. Iako smanjene na četvrtinu prirodne veličine, figure tradicijskih maski, do najmanjih detalja ručni rad bračnog para Vrančić, osvojile su brojna srca. 

U kaštelu su tako bili Grobnički donolaši, Kukujanski, Zametski, Munski i Žejanski zvončari, zvončari s područja Kastavštine predvođeni Halubajcima, kao i Griški krabunosi, Sovinjski pusti, Vukojevački starčevi, ali i strane grupe poput makedonskih Djalamara, bugarskih Survakara, mađarskih Busoša i slovenskih Škoromata. 

Dan vina tako je i ove godine bio mnogo više, a da ne prođe u tišini pobrinule su se klape Grobnik i Timun te Ženski zbor Korezin.