Čavle 27. lipanj 2022. Miroslav Krpan 

Kershaw i Charlwood iskoristili svoju priliku na Grobniku

 Kershaw i Charlwood iskoristili svoju priliku na Grobniku
Tehnički kvar vodećeg svjetskog prikoličara primorao na odustajanje, a pobjedu prepustio britanskom timu Kershaw- Charlwood, novi pobjednici u FIM Womens Cupu i još dvije prestižne klase

Vikend za nama, na Automotodromu Grobnik, odisao je mirisom benzinskih para, na izuzetno visokim temperaturama, iznad 35 stupnjeva, ali to nije spriječilo 118 motociklista, među kojima dvadesetak posto žena, iz 20 zemalja svijeta, da izuzetno korektno i uspješno odrade zadaću na, ove godine najznačajnijoj moto priredbi što su je još jednom uspješno pripremili i realizirali sportski djelatnici i brojni suradnici Motociklističkog kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o.


Održana je “FIM Sidecar World Championship 2022.”, tijekom protekla četiri desetljeća ukupno zbrojeno 21. utrka motocikala s prikolicom sa svjetskim predznakom, a isto tako u kontinuitetu od 1992.godine i 79.utrka Alpe Adria International Motorcycle Championship, te ogledi u sustavu FIM Europe Cupa u tri različite klase.

Kada je riječ o drugoj utrci u dva dana svjetskih prikoličara i deset sudjelujućih timova, nije sve prošlo baš prema očekivanjima. Lideri ovogodišnjeg prvenstva Britanac Todd Ellis i Francuskinja Emmanuelle Clement krenuli su žestoko ka još jednoj pobjedi. Željeli su vikend okončati s maksimalnim brojem bodova, poslije subotnje pobjede, i tako se još bolje učvrstiti na ljestvici Prvenstva svijeta. Poveli su, odmakli se od konkurencije, ali to im je zadovoljstvo trajalo tek prvu trećinu utrke. Iako su ostvarili i najbrži krug utrke 1:31,106 minuta, uz prosjek 164,696 km/sat, osjetili su tehničke probleme s kvačilom, izašli izvan staze, kasnije se vratili, odvezli krug i pol i konačno odustali. Bodovi su otišli u vjetar.


Za to vrijeme pobjeda se smiješila njihovim konkurentima, a sve su to iskoristili Britanci  Stephen Kershaw i Ryan Charlwood držeći dobar tempo na čelu poretka i u konačnici pobjedonosno prošli ciljem poslije 75 km vožnje (18 krugova) i prednošću od 7,511 sekundi ispred sunarodnjaka Harryja Payne i Marka Wilkesa. Do treće su pozicije, drugi put u ova dva dana, stigli aktualni svjetski prvaci Švicarci Markus Schlosser i Marcel Fries, uz zaostatak 9,996 sekundi iza pobjednika.

Kershaw- Charlwood pamtit će ovogodišnji nastup na našem Grobniku po dobru, osvojili su jedno drugo i jedno prvo mjesto, zaradili novih 45 bodova i na ljestvici ukupnog poretka učvrstili se sa 150 bodova na trećoj poziciji. Vodeći s 210 bodova i dalje je tim  Ellis- Clement, dok su drugi, s 16 bodova manje, Schlosser i Fries.


“Zadovoljni smo ostvarenim ovog vikenda. Izvrsno pripremljena staza na ovako teškom vremenu, visokoj temperaturi, tražila je koncentraciju mene i mog kopilota tijekom cijelog trajanju obiju utrka. Pružila nam se prilika pobijediti i mi smo je iskoristili”, kazao je uoči proglašenja pobjednik druge ovogodišnje GP Sidecar utrke u Hrvatskoj Stephen Kershaw.

Sara Sanchez uz najbolji krug do pobjede

Za treptaj oka, za samo 45 tisućinki prednosti, kroz cilj je u drugoj utrci ovog vikenda konkurencije FIM Womens European Cupa pobjednički prošla Španjolka Sara Sanchez (Kawasaki). Utrku je očekivano povela trenutno najuspješnija još jedna Španjolka Neila Beatriz Santos (Yamaha R3), a pratila ju je skupina šest vozačica, te se tako na relativno malom odmaku nadmetale kako bi se što više približile vodećoj. Prva se izdvojila i tako i ostala do pred sam kraj kasnija pobjednica, štoviše u šestom je krugu odvezla i najbolje vrijeme utrke 1:38,774 minuta (prosjek 151,910 km/sat), najbolje u oba dana konkurencije “women”. Stisla je gas do daske i u posljednja tri kruga uspjela sustići, a na izlasku iz “zagrebačkog” zavoja prestići favoritkinju, te joj prolaskom pored ramena, za duljinu motocikla, oteti dotadašnju prednost. Zaslužena pobjeda s malenih i slatkih 45 tisućinki prednosti. Četiri vozačice iz prethodno spomenute skupine završile su utrku unutar 200 tisućinki, a sreća da se popne na pobjedničko postolje kao treća osmjehnula se Talijanki Sari Cabrini (Yamaha R3).


U još jednoj značajnoj klasi STK 600 drugi smo dan zaredom imali izvrsnu utrku, ovog puta samo su se dvojica izmijenila na vodećoj poziciji, a iza njihovih leđa pravi šušur. Poveo je i dugo, sedam krugova vodio Čeh Patrik Homola, da bi mu tada vodstvo oteo dan ranije pobjednik Talijan Danilo Di Giorgio iz MK Matulji Racing. Obojica voze Yamahe R6, a na čelu se zadržao tri kruga. Homola se nije mirio sa situacijom, dao sve od sebe i ciljem uz 525 tisućinki sekunde prednosti pobijedio Di Giorgija. Homola je odvezao i najbolje vrijeme utrke 1:31,045 minuta uz prosjek 164,806 km/sat. Nakon tek sedme pozicije u prvom krugu, laganim uspinjanjem u 11 krugova, do treće je pozicije i postolja stigao još jedan Čeh Vojtech Schwarz. Najuspješniji Hrvat bio je na sedmoj poziciji Loris Majcan (1.HMK Zagreb), ujedno drugoplasirani klase STK 600 hrvatskog prvenstva iza Danila Di Giorgija, a ispred Vedrana Močiboba (MK Križevci).


U najbrojnijoj klasi STK 1000 s 24 sudionika bilo je uzbudljivo u samom vrhu poretka. Od početka prva je polovica utrke od 12 krugova pripala Čehu Karelu Pešeku (Kawasaki ZX1000), a leđa mu je vjerno čuvao pobjednik prvog dana  Talijan Luca Tommasini (BMW S1000RR). U sedmom je krugu preuzeo inicijativu, prešao u vodstvo i na čelu se zadržao samo četiri kruga, da bi u konačnom raspletu, posljednja dva ponovo Pešek poveo i ciljem prošao pobjednički sa 1,411 sekundi prednosti.


Pešek je imao i najbolje vrijeme u utrci 1:28,188 minuta i prosjekom 170,146 km/sat. Na trećem je mjestu konstantnu „partiju“ od starta do cilja odradio srpski as David Božić (BMW S1000RR), koji je za pobjednikom zaostao 12,589 sekundi.  Najuspješniji hrvatski vozač i ovog puta, četvrtim mjestom u utrci i pobjedom za PH, bio je Renato Novosel (MK Križevci, BMWS1000RR), drugi u domaćem bodovanju Talijan Alessandro Spinazze, član MK Matulji Racing na Yamahi R1, a treći Zoran Buterin (MK Kvarner,Yamaha R1).

Bernardi najbliži rekordu, ali ...

Željeli smo poslije više godina novi rekorde neke klase, ili apsolutni. No, moramo pričekati kraj kolovoza i 80. Alpe Adria utrku. Ipak, u ova dva dana najbliži rekordu klase, ovog puta Superbike, bio je Luca Bernardi iz San Marina, koji nije u bodovnom sustavu Alpe Adria, ali je upisao, u dva dana, dvije pobjede. U nedjeljnoj je utrci  u trećem krugu odvezao svojim Ducatijem 1:26,665 minuta i prosjekom 172,479 km/sat. Nedovoljno, jer rekord od srpnja 2018.godine drži Austrijanac Phillipp Steinmayr (Yamaha) u vremenu 1:26,678 minuta. Bernardi je bez posebnih počasti pobijedio, a Alpe Adria bodove i postolje prepustio Česima Michalu Filli (Ducati V4R) i Michalu Prašeku (BMW S1000RR), te Mađaru Adrianu Gyutaiju (Ducati V4R).


Još jedna utrka FIM European Cupa, ona klase SSP 300, završila je drugom pobjedom u dva dana Slovenca Gašpara Hudovernika (Yamaha R3) koji je ispred konkurenata bio bolji 21 i više sekundi. Drugi je bio Karlo Gršić (Kawasaki 400), a treći Davide Di Lenardo (KTM 300), obojica iz MK Križevci.

U klasi 125 SP hrvatskog prvenstva nova pobjeda za Mirka Zidarića iz MK Križevci, uz znakovitu prednost ispred klupskih kolega Karla Gršića i Danijela Koprića, a svi su vozili motocikle Aprilia.