Čavle 3. travanj 2023. Daniela Perković, foto: Monika Brašnić

Korizmeni koncert Vokalne skupine “Lira" u Cerniku

Korizmeni koncert Vokalne skupine “Lira" u Cerniku
U crkvi svetog Bartola u Cerniku održan je korizmeni koncert Vokalne skupine “Lira” iz Rijeke 

"Lira" je u crkvi sv. Bartola u Cerniku nastupila uz sigurnu i virtuoznu orguljsku pratnju Igora Vlajnića, a pod ravnanjem umjetničkoga voditelja Frana Frlete.

Koncert, koji je realiziran uz potporu Općine Čavle, čini jednu od lokacija svojevrsne turneje Vokalne skupine "Lira". "Lira" je, naime, ovaj koncert izvela već ranije: u crkvi Marije Pomoćnice i u Trsatskom Svetištu prošle godine, te ove godine ponovno na Trsatu, te u Crkvi svetog Jeronima u Rimu i u Franjevačkom samostanu Košljun. 


Vokalna skupina "Lira" samostalno je izvela kapitalno djelo baroknoga skladatelja G. B. Pergolesija “Stabat Mater”. Tekst srednjovjekovne sekvence “Stabat Mater” je kroz povijest često bio inspiracija raznim umjetnicima, a Pergolesijevo je uglazbljenje vrlo brzo steklo veliku popularnost koju je zadržalo do danas. Ovo opsežno višestavačno djelo izvorno je skladano za dva ženska solistička glasa uz pratnju gudaćih glazbala i bassa continua, dok je posebnost ove izvedbe obrada Tima B. Pratta i Frana Frlete za četveroglasni mješoviti, odnosno ženski zbor.


Pred “Lirom” je još jedan lokalitet ove turneje. Naime, Vokalna skupina “Lira” i Hrvatsko glazbeno društvo “Zvijezda Danica” održat će cjelovečernji koncert u crkvi Svetog Petra i Pavla u Bribiru u srijedu, 5. travnja u 20 sati.