Čavle 7. siječanj 2016.

Kreće maškarana Grobnišćina

Kreće maškarana Grobnišćina
“Diganji zvonca”, kojim je simbolično pozvonio najdondolaš 2015. Dragan Linić, sinoć je označilo početak maškara na Grobnišćini. Danas je predstavljen detaljan program događanja u općini Čavle.

Bogat ovogodišnji program nastavlja se već sutra, kad je na redu 8. kobasica open u Buffetu Pomorac. 

Subota je rezervirana za “opiranji mesopusta”, već tradicionalno u režiji Grobničkih dondolaša, koji će obići općinu Čavle. Istog dana u 19 sati Čavjanske maškare će objesiti krivca za sve lanjske probleme. Dan kasnije, u nedjelju, Grobnički dondolaši obilaze općinu Jelenje.

Maškarani tanci pod upitnikom

23. siječnja održat će se Dječja reduta, nažalost možda i jedina ovogodišnja maškarana zabava u Domu kulture na Čavlima. Naime, maškarani tanci ponovno su pod povećim upitnikom jer još uvijek nema zainteresiranog ugostitelja.

Subotu, 30. siječnja, zvona će još jednom odjekivati Dražicama, koje će ugostiti tradicionalnu manifestaciju “Grobnišćina zvoni”. Istog dana u 11 sati na Čavlima počinje 2. “Grobnički maškarani auto rally”, koji se prvotno trebao održati 16. siječnja. 

U nedjelju, 31. siječnja, na redu je jedna od najatraktivnijih i najneobičnijih karnevalskih manifestacija - “Maškarani Platak”, koji počinje u 10 sati. 

9. veljače, dva dana nakon 33. Riječkog karnevala, Grobnički dondolaši zatvorit će maškarana događanja na Čavlima. Veliko finale je dakako paljenje pusta u režiji Čavjanskih maškara.
 
Na Korzu drakule i ninja kornjače

Najavljene su i maske s kojima će se dio grobničkih maškara predstaviti na riječkom Korzu. Čavjanske maškare u Rijeku će kao “Grobnički drakul”, a Mesopusna kumpanija Grad Grobnik kao “Ninja žabe pokrovate”.

Zanimljivo, maškarana događanja u Gradu Grobniku počinju na Antonju, obilaskom mjesta i podizanjem pusta. 

Spomenuti svakako treba i da će Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, koja je dala čak tri kraljice Riječkog karnevala, uključujući i aktualnu - Stellu Paris, ove godine loviti četvrtu krunu. Njihova kandidatkinja, kojoj ako uzmemo u obzir dosadašnje rezultate već sada pripada uloga jedne od favoritkinja, je Ejla Ćućić.

Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, nakon tradicionalnog obilaska mjesta i jedinstvenog suđenja, svog će pusta spaliti na Pepelnicu.

Komentari