Čavle 19. listopad 2019.

Mirisi voćnih kolača i pekmeza širili se Čavlima

Mirisi voćnih kolača i pekmeza širili se Čavlima

Mirisi šarenih voćnih kolača i ukusnih pekmeza, koji su se danas širili Domom kulture Čavle, privukli su prolaznike, ali i sudionike šetnje “Stazom svetog Bartola”.

Od klasičnih pekmeza, preko onih od amula i divljih jabuka pa sve do egzotičnih kombinacija kao što su aronija- banana, šipak- pečena jabuka, višnja- lubenica, kivi- banana… i najizbirljiviji su slatkoljupci danas na Čavlima došli na svoje.


Tradicionalna“Pekmezijada” Udruge Vidov san na Čavlima je dočekala svoje deveto izdanje, a osim pekmeza posjetitelji su mogli kušati i kupiti različite voćne kolače, koje su od zdravih proizvoda pripremile vrijedne članice udruge, kao i ukusne palačinke.

“Naš je cilj ljude vratiti u prirodu, pogotovo djecu, ali i sve ostale. Znači, da se svi zajedno više okrenemo prirodi, od koje možemo puno uzeti i na tome trebamo biti zahvalni”, poručila je Marija Vičević iz Udruge Vidov san. 


Ovogodišnja je “Pekmezijada” humanitarnog karktera, a sva sredstva prikupljana od prodaje proizvoda Udruge Vidov san, namijenjena su mještanima kojima je pomoć najpotrebnija.

Uz različite pekmeze i kolače u Domu kulture na Čavlima posjetitelji su danas mogli kupiti i ukusne sireve, a izložene su različite rukotvorine.


Na “Pekmezijadu” su došetali i sudionici 3. šetnje “Stazom svetog Bartola”, koji su danas prkosili kiši. Njih dvadesetak obišlo je župnu crkvu Svetog Bartola i “Stalni postav odjeće ruralne Grobnišćine” te se popelo na atraktivni Cernički vrh.

“Mnogi naši ljudi nikada nisu bili na Cerničkom vrhu te nisu dovoljno upoznati s našom kulturnom baštinom. Neki nikada nisu bili u crkvi sv. Bartola, a većina nije vidjela zbirku Biserke Fućak”, naglasio je Ivan Salamon, direktor Turističke zajednice Općine Čavle. 


Upravo je upoznavanje ljepota općine Čavle i njene bogate kulturno- povijesne baštine glavni cilj besplatne edukativne šetnje- “Stazom svetog Bartola”, koja polako postaje tradicionalna.