Čavle 11. lipanj 2021.

Na Grobniku održana akcija “Motociklom u život”

Na Grobniku održana akcija “Motociklom u život”
Šesnaesta akcija održana na Automotodromu “Grobnik” okupila je 15 kandidata koji su kroz zanimljiv i dinamičan program upoznati su s važnim temama koje su prezentirane kroz dvije cjeline

Jedan od osnovnih ciljeva i zadataka Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko- goranske županije je poduzimanje preventivne aktivnosti u informiranju i promidžbi o prometnim rizicima i opasnostima, te aktivnostima u području edukacije i osposobljavanja djece i mladih vozača i drugih sudionika u prometu.

U 2004. godini na području Primorsko- goranske županije od ukupno 48 poginulih osoba čak 15 bilo u svojstvu vozača i suvozača na motociklima. Zbog tih zastrašujućih statističkih podataka Županijski savjet je u svom Planu i Programu rada za 2005. godinu odlučio posebnu pažnju posvetiti edukaciji vozača A kategorije.

U tom cilju 2005. godine prvi put je osmišljena i na Automotodromu “Grobnik” provedena preventivno- edukativna akcija pod nazivom “Motociklom u život”. Zbog velikog interesa i dobrih rezultata odlučeno je da se s akcijom nastavi svake godine u proljeće.


Šesnaesta akcija održana je na Automotodromu “Grobnik”. U akciji je sudjelovalo 15 kandidata. Naime, zbog prostornih i organizacijskih ograničenja u jednoj akciji s cjelovitim programom može sudjelovati do 30 polaznika no zbog epidemioloških mjera broj polaznika se ove godine ograničio na 15 polaznika. Kroz zanimljiv i dinamičan program upoznati su s važnim temama koje su prezentirane kroz dvije cjeline, teoretski i praktični dio. Program su provodili voditelj akcije, motociklistički as Hrvatske Krešimir Erdec, predsjednik Županijskog savjeta i načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko- goranske Ministarstva unutarnjih poslova RH Boris Skeledžić, dopredsjednik Županijskog savjeta i voditelj Ispitnog centra HAK- a Livio Hubička, liječnik neurokirurg KBC-a Sušak Darko Ledić i tajnik Županijskog savjeta Zdravko Lisac.

U prvom dijelu kroz teoretsko predavanje kandidati su upoznati sa značajem nabavke odgovarajuće opreme za motocikl i vozača bez kojih su posljedice stradavanja u prometu posebice teške, predstavnici policije ukazali su na najčešće i najopasnije prekršaje, a HAK- ovi ispitivači kroz prigodne testove polaznike su podsjetili što su sve zaboravili od prometnih propisa i sigurnosnih pravila što može dovesti do prometne nesreće.

Nakon teoretskog dijela, održana je tiskovna konferencija na kojoj su s akcijom upoznati predstavnici medija. Bilježe se pozitivni trendovi odnosno manji je broj stradalih sudionika u prometu, na žalost ne i kod ove kategorije vozača. Zato je sa zadovoljstvom istaknuto kako se pozitivna posljedica pokretanja naše akcije vidi i što se po našem primjeru slična inicijativa proširila na cijelu RH.

U drugom dijelu programa, vrhunski vozač- instruktor Krešimir Erdec je kandidatima prezentirao program sigurne vožnje. Demonstrirane su iznenadne opasne situacije koje motociklisti susreću na cesti te su upoznati kako ih izbjeći odnosno prevladati opasnosti bez neželjenih posljedica.