Čavle 5. lipanj 2021.

Na Platku najavljena Fiumanka i otvoren sportski Festival

Na Platku najavljena Fiumanka i otvoren sportski Festival
Drugim izdanjem “Jako male Fiumanke” na Platku najavljena poznata riječka regata te označen početak sedmog izdanja Festivala sportske rekreacije

Robert Grubiša pobjednik je 2. “Jako male Fiumanke”, atraktivnog izdanja jedriličarske regate za jedrilice modela “Dragon” koja je održana na Platku. Tako je na Platku najavljena Fiumanka, ali i označen početak sedmog izdanja Festivala sportske rekreacije Platak 2021., kojeg organiziraju Savez sportske rekreacije “Sport za sve” Primorsko- goranske županije i KŠR Gorovo, pod pokroviteljstvom Primorsko- goranske županije, u suradnji sa Zajednicom sportova PGŽ i Hrvatskim olimpijskim odborom.


Na samom otvaranju nove sezone festivala okupljene su pozdravili i zaželjeli im ugodne trenutke na Platku pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić te predsjednik Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ Mladen Pokrajčić.

Nova sezona započela je planinarskim pohodom te nordijskim hodanjem u koje se uključio lijep broj sudionika svih generacija. U 12 sati krenula je i Biciklijada BK Grobnik koja se odvijala dvjema rutama, a od 13 sati započeo je  program “Vježbajmo zajedno” koji je započeo uz Tatjanu Stakić, nastavio s Milenom Obradović Konjevoda, a završio treningom s jednim od najpoznatijih hrvatskih kondicijskih trenera Mariom Mlinarićem. 


Za cijelog se trajanja programa održavala i promocija disc golfa u suradnji s DGK Eagle Rijeka. Kako je vrijeme bilo pravo ljetno, neki su birali odlazak na more, a neki na Platak, tako da je i omiljeno izletište bilo puno ljudi i dobre atmosfere, a među brojnim posjetiteljima bili su i čavjanska načelnica Ivana Cvitan Polić te novoizabrani riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je uživao u ljepotama Platka i pratio program festivala te “Jako malu Fiumanku”. 

Za vrijeme navedenih aktivnosti na jezeru se održavalo drugo izdanje “Jako male Fiumanke”, atraktivne regate za jedrilice modela “Dragon”. Natjecanje je samo po sebi jedinstveno jer se održava na 1111 metara nadmorske visine, a uz to je i atraktivno jer su jedrilicama upravljali pravi majstori. Jedan od njih je svakako Robert Grubiša, lanjski pobjednik prvog izdanja regate, koji je i ove godine dominirao Platkom. Drugo mjesto pripalo je Borisu Rosoviću, dok je broncu osvoji Mauro Grubiša. 


U revijalnoj regati olimpijaca i pobjednika velikih Fiumanki nakon tri odjedrene regate prvi je bio Bojan Grego iz JK Galeb, sudionik Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine u klasi leteći Holandez. Na drugoj poziciji završio Marin Lovrović Jr sudionik Olimpijskih igara 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu. Treće mjesto pripalo je višestrukom pobjedniku velikih Fiumanki, Željku Peroviću.  

Nakon proglašenja najboljih završio je i prvi dan ovogodišnje sezone Festivala sportske rekreacije Platak, a novi program je na rasporedu već sutra, s početkom u 10 sati, kada će KŠR Gorovo održati dio programa “Korakom do zdravlja” te povesti kolonu nordijskih hodača i ljubitelja pješačenja duž lagane staze duge 7,5 km. Prijave su moguće na samom startu, a organizator podsjeća na prigodnu opremu, okrjepu i pridržavanje epidemioloških mjera.