Čavle 6. siječanj 2024. Klaudio Vrančić

Najdondolaš Fran Fućak glasno najavio mesopust na Čavji

Najdondolaš Fran Fućak glasno najavio mesopust na Čavji
Velikim zvonom na Cipici večeras je zazvonio “najdondolaš” 2023. - Fran Fućak i tako najavio početak čavjanskog mesopusta

Najdondolašu 2023. godine - Franu Fućku večeras je pripala čast da zazvoni velikim zvonom na Cipici i tako najavi početak mesopusnih događanja na Čavji. Naime, tradicionalno na Sveta tri kralja, u dvorištu pokojnog Ivana Raka- Diže, Dondolaši podižu pedesetak kilograma teško zvono, kojim zazvoni onaj koji se je protekle godine posebno istaknuo.


“Puno mi ovo znači i jako san ponosan. Bil san aktivan celo leto na akcijami i zvonjavami i trudil se”, kazao je Fućak koji zvoni od kad je prvi puta stao na noge. “Dondolaš san već 22 leta, a iman 23. Tri miseca san imel kad su me mama i tata prvi put zeli na zvonjavu”, rekao je.

Fućak je prestižnu titulu osvojio u jakoj konkurenciji, a uz njega su u završnom izboru bili Matej Šikljan i Roni Brmalj. Podsjetio je na to predsjednik Grobničkih dondolaša Alen Haramija, koji je zajedno s najdondolašem 2022. - Arianom Maršanićem najvećoj simpatizerki Grobničkih dondolaša i supruzi pokojnog Diže - Ankici Rak poklonio cvijeće i ovogodišnji kalendar.


Spomenimo i kako je humanitarni kalendar tiskan u tisuću primjeraka, a prihod od prodaje ove je godine namijenjen Udruzi za sindrom Down - Rijeka 21. 

Ove godine kratko ali slatko

Mesopusna događanja ove će godine biti kratka ali slatka. Naime, dondolaška će zvona Čavju razbuditi 13. siječnja, a Jelenje 20. ovog mjeseca. Dan kasnije, 21. siječnja, Grobnički dondolaši obahajaju Črni kamik. 27. siječnja Grobničani će biti dio tradicionalne smotre na Kukuljanovu - “Zvona i kanat za Bakarski kraj”, a iste će se večeri održati Čavjanski maškarani tanci. 3. veljače dondolaši gostuju u Sloveniji, a 10. će biti dio velike matuljske smotre. Već sljedeći dan, 11. veljače, bit će tradicionalni sudionici Međunarodne karnevalske povorke na Korzu, a dva dana kasnije, 13. veljače, zatvorit će Mesopust na Čavji.