Čavle 29. travanj 2021.

Nastavljaju se ulaganja u atraktivni grobnički Kaštel

Nastavljaju se ulaganja u atraktivni grobnički Kaštel
Uskoro počinju radovi na rekonstrukciji međukatne konstrukcije centralnog dijela frankopanskog Kaštela u Gradu Grobniku

U Kaštelu Grobnik potpisan je ugovor za rekonstrukciju međukatne konstrukcije centralnog dijela. Ugovor su potpisali načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i direktorica Suzana Slavić iz tvrtke Građevinar Cindrić d.o.o. iz Čavala. 


Za projekt rekonstrukcije i nadzor nad radovima zadužena je tvrtka Presjek iz Umaga. Ugovorena vrijednost radova s PDV- om iznosi 355 tisuća kuna, a financira ih Općina Čavle. 

Radovi će obuhvatiti demontažu poda Galerije suvremene umjetnosti i ureda Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, pregled nosivih drvenih greda i zamjena oštećenih greda novima, zatim učvršćivanje greda čeličnim šipkama te izvedbu betonske ploče. Radovi će početi za petnaest dana, a završiti do rujna. 


U proteklom razdoblju uložena su značajna sredstva u revitalizaciju frankopanskog Kaštela u Gradu Grobniku. Dosad su, uz Sokolanu, uređene i opremljene južna i sjeverna kula te vidikovac. 

Južna kula je dobila novu fasadu, krov, unutarnje zidove, novi strop i drvene podove, nova ulazna vrata i prozore, a vrijednost radova je oko 800 tisuća kuna. Također, nabavljen je novi namještaj te dvadeset povijesnih kostima frankopanske vojske iz 16. stoljeća, s oružjem i zastavama, vrijednosti oko 200 tisuća kuna. 


Obnovljena je fasada, krov i unutrašnjost sjeverne kule Kaštela, nabavljeni su novi prozori i vrata. Tu se nalazi i uređeni Interpretacijski centar, koji će uskoro dobiti i atraktivne multimedijalne sadržaje. 

Sjeverna će kula 3. svibnja svečano otvoriti vrata posjetiteljima. Ukupna vrijednost obnove i opremanja je oko 2 milijuna kuna. U naredne dvije godine slijedi ulaganje od još 4 milijuna kuna, od čega 3 milijuna bespovratnih sredstava iz EU.


Riječ je o projektu “Povežimo se baštinom”, kojim će se pripremiti multimedijalni vodič koji će pričati priču o povijesti Kaštela i obitelji Frankopan, urediti Galerija suvremene umjetnosti te uvesti sustav grijanja i hlađenja. Atraktivna će biti i Sokolana, a na njezinom će se svodu prikazati Kaštel kroz povijest. 

Na vanjskim zidinama na maloj kuli ispred Sokolane, u sklopu projekta Claustra, postavljen je vidikovac s arheostereoskopom, za što je izdvojeno još sto tisuća kuna.


U Kaštelu će se uskoro otvoriti i novo radno mjesto, a novozaposlena osoba proći će edukaciju za upravljanje novim sadržajima, ali i sudjelovanje u promotivnoj ponudi Kaštela.

“Pred nama su veliki radovi na uređenju Kaštela. On je biser našeg mjesta. Ulaganjem, još više će zasjati novim sjajem, udahnut ćemo mu novi život i privući posjetitelje”, zaključila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić. 

Komentari