Čavle 27. lipanj 2015.

“Niš ni boje od palente kompirice”

“Niš ni boje od palente kompirice”
Više od pola tone imala je palenta kompirica, koju je, za brojne posjetitelje, u sklopu 9. Festivala palente i sira, na Čavlima kuhalo čak 28 kuhara. Potrošeno je 180 kilograma krumpira, 160 kilograma brašna, 4 i pol kilograma soli te 3 i pol kilograma putra. 

“Niš ni boje od palente kompirice…” zapjevali su, nakon uspješno obavljenog posla, svi sudionici te jasno dali do znanja da Grobničani itekako drže do one stare “Bolje da nestane selo nego običaji”. 

“A stare se užance, na Grobnišćini, neće zatrt…” Barem ako je suditi po svemu viđenom, prvenstveno ljubavi s kojom se pažljivo čuvaju dva najpoznatija grobnička brenda. 

Zbog palente kompirice i grobničkog sira iza Doma kulture na Čavlima mjesta gotovo da i nije bilo. 

“Ja san prezadovoljna, puno j judih došlo na Festival palente i sira, cijene to ča smo digli tu našu palentu, da se ne pozabi,” poručila je glavna kuharica, Grozdana Rak.

A rijeka posjetitelja mogla je uživati u nadaleko poznatim grobničkim specijalitetima, ali i dobroj zabavi, za koju su se pobrinule grupe “Razbijači čaša” i “Fiesta”. 

“Skupilo se jako puno posjetitelja, kao i svake godine. Ljudi su željni ovakvih, tradicionalnih događanja,” rekao je Ivan Salamon, direktor Turističke zajednice Općine Čavle.

U programu 9. Festivala palente i sira sudjelovali su i članovi KUD-a Zvir i Flash Dance Unit. Predstavila se i Udruga “Vidov san za čistu planetu”, kao i brojni proizvođači autohtonih proizvoda iz našeg kraja. Program su vodili Joso Krmpotić i Frenki Fućak.

Festival palente i sira zajedničkim snagama organiziraju turističke zajednice Čavle i Jelenje, uz pokroviteljstvo dvaju Općina.