Čavle 1. prosinac 2022. Klaudio Vrančić

Originalni Grobnički advent ponovno u znaku Frankopana

Originalni Grobnički advent ponovno u znaku Frankopana
Grobnički frankopanski advent od 10. do 18 prosinca donosi rock, retro i dječji dan te Advent po domaću

Među brojnim adventima u našem kraju onaj grobnički zasigurno je među najoriginalnijima. Naime, jedinstveni Grobnički advent i ove će godine biti u znaku Frankopana, a donosi za svakoga ponešto.


“Grobnički frankopanski advent je poseban, drugačiji… i po meni je jedna od ljepših adventskih priča. Sama lokacija je jedinstvena kulisa koju smo upotpunili adventskim duhom. Turistički sam po sebi Kaštel traži dodatne sadržaje i ponudu, a ovom manifestacijom smo tome doprinijeli. Program smo, osim frankopanskom tematikom, dodatno obogatili. Svečano otvorenje smo, zbog najave lošeg vremena, odgodili, a sve programe selimo na naredne vikende. Već 10. prosinca tako imamo rock advent, 17. prosinca slijedi retro advent, a sve završava 18. prosinca s Dječjim adventom”, najavila je Rea Čargonja, direktorica TZO Čavle, zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji. 


“S nama će u frankopanskom rock adventu biti Whiteheadsi, poznati riječki bend o kojem ne treba previše govoriti, dok će na retro adventu nastupiti Infinity band, opet jedan vrhunski bend s našeg područja”, kazao je glazbenik Marijan Zidarić, ujedno voditelj interpretacijskog centra Kaštela Grobnik.

U znaku Frankopana

“U subotu 17. prosinca Frankopanska straža Grobnik bit će domaćin svim frankopanskim udrugama s područja naše županije. U podne počinje Frankopanski kotlić, nakon čega ćemo održati Frankopanski streličarski turnir, a na kraju ćemo imati mimohod od Sokolane do atrija, gdje ćemo predstaviti običaje i baštinu Zrinskih i Frankopana. Na samom kraju u Sokolani ćemo obilježiti 780 godina od bitke na Grobničkom polju”, najavio je Goran Mavrinac, predsjednik udruge Frankopanska straža Grobnik.


Posljednjeg dana na svoje će doći najmlađi jer im “Dječji advent” donosi pravo šarenilo događanja: predstavu, radionice, čitanje bajki, druženje s vitezom, nastup školskog zbora… Spomenuti treba kako će se dječje radionice u Kaštelu održavati i 10., odnosno 17. prosinca.


Pročelnica upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić, na današnjoj je konferenciji za medije izrazila zadovoljstvo organizacijom Grobničkog frankopanskog adventa, naglasivši kako Županija, nakon obnove kaštela, nastavlja podržavati projekte koji valoriziraju frankopansku povijest i baštinu. 

Advent po domaću

Jedinstvenu blagdanska priča na Grobniku ovog je prosinca zaokružena “Adventom po domaću”. U sklopu novog događanja ugostiteljski objekti- Centar, La Kafe, Aerosteak i Pirun preko tjedna će imati različita adventska događanja i posebnu ponudu. U svakom ugostiteljskom objektu bit će “photo frame”, a one koji na društvenim mrežama objave najbolje fotke čekaju nagrade.


Grobnički frankopanski advent organiziraju Općina Čavle i TZO Čavle, uz podršku Primorsko- goranske županije, a detaljan program možete pronaći OVDJE