Čavle 4. studeni 2022. Izvor: TZO Čavle

Ovog vikenda puno je razloga za posjetiti Čavle

Ovog vikenda puno je razloga za posjetiti Čavle
Prvog vikenda u studenom Turistička zajednica Općine Čavle pripremila je sportska, gastro i zabavna događanja

U sklopu projekta Rijeka Outdoor ovog se vikenda održava 1. “Grobnik Outdoor Weekend”. U subotu, 05. studenog, na rasporedu je organizirana, vođena biciklistička tura- “Tragom grobničkog sira i palente”.

“Tragom grobničkog sira i palente”

“Na Grobnišćini su se kroz stoljeća izmjenjivale legende i bitke te su se križali putevi raznih putnika i namjernika. Grobnički Kaštel, kao najočuvaniji svjedok tih davnih vremena i danas prkosi svim nedaćama i budno prati što se događa podno njega. A što tek reći ili napisati o grobničkom siru ili palenti kompirici… Najbolje je sjesti na bicikl i uputiti se na našu kružnu biciklističku rutom namijenjenu rekreativcima i istinskim gurmanima. Ruta vas najprije iz centra Čavala vodi prema Gradu Grobniku i kaštelu koji je najduže bio u posjedu knezova Frankopana. Zavirite u čuvara cijele Grobnišćine, otkrijte njegove tajne i pogledajte s njegovih zidina sadašnjost i daleku prošlost Grobničkog polja. Spustite se potom do kapele sv. Križa i uživajte u pogledu na kanjon Rječine, more, Kvarnerski zaljev, otoke i Učku s jedne strane i na Grad Grobnik i Grobničke Alpe s druge strane. Slijedi spust najprije prema Lukežima, a potom i do Martinovog sela gdje još uvijek možete vidjeti i čuti zadnji sačuvani mlin na Rječini. Slijedi položeni dio uz Rječinu tik do samog izvora te povratak prema Dražicama gdje možete nadahnuti svoje tijelo energijom Grobničkih labirinata. Ruta vas nadalje vodi uz Automotodrom i Sportski aerodrom Grobnik te vraća prema startu u mjestu Čavle djelom po staroj cesti Lujzijani”, najavljuje Rea Čargonja, direktorica Turističke zajednice Općine Čavle.

“Šetnica Radeševo”

A već dan nakon “biciklijade”, u nedjelju, 06. studenog, na redu je organizirana vođena planinarska tura “Šetnica Radeševo”.


“Na samo pola sata od mora nalazi se Platak, ‘brdo uživanja’. Ljeti je to idealna destinacija za osvježenje u gustim bukovim šumama, u kojima se sudaraju kontinentalna i primorska klima. Šetnica Radeševo obilježena zeleno- bijelim markacijama, izvrsna je ideja za poludnevni izlet u prirodu. Staza nije tehnički niti kondicijski zahtjevna, a prikladna je za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima. Krećemo s velikog parkirališta nedaleko stanice HGSS- a i šetnica nas vodi šumskom makadamskom cestom na vrh skijališta Radeševo (1363 m), s odvojkom na vrh skijališta Tešnje (1309 m). Put dalje vodi do zanimljivog vrha Malo Radeševo (1364 m), potpuno obraslog bukvom i medvjeđim lukom, a potom se spušta do Planinarskog doma Sušak”, najavljuje Čargonja.

Sudjelovanje za obje ture je besplatno, dok je prijava obavezna. Linkove za prijave i više informacija možete pronaći OVDJE
    
10. Pekmezijada

U subotu će se, osim biciklističke ture, u Domu kulture Čavle održati 10. Pekmezijada u organizaciji Udruge Vidov san i Turističke zajednice Općine Čavle, od 10 do 16 sati. Uz Udrugu Vidov san predstavit će se još desetak proizvođača s autohtonim i domaćim proizvodima i rukotvorinama. Posjetitelji će moći degustirati i kupiti razne vrste pekmeza, džemova, marmelada, sira, meda, likera i sl…


Kao šećer na kraju vikenda, u nedjelju, u 19 sati, u Sokolani drevnog Kaštela Grada Grobnika, održat će se dugo očekivani “Grobnički stand- up”. Zaljubljenike u naš kraj, užance, čakavštinu i smijeh čeka uistinu jedinstveno iskustvo. Lokalni majstori komedije Žarko Žeželić Prdela, Cvetan Pelčić, Marinko Žeželić i Ladislav Čargonja zabavit će nas kako samo oni to znaju. 

“Uz njih imat ćemo i gosta iznenađenja kojeg vam nećemo otkriti, ali ćemo nabaciti par hintova- školovani hrvatski kazališni i televizijski glumac, poznat po izuzetnom smislu za humor, jednom prilikom je bio prozvan vic majstorom estrade. Uz sve nabrojeno nema druge, nego ovaj vikend rezervirajte za outdoor Grobnik začinjen ukusnim delicijama i smijehom”, za kraj nam je poručila direktorica Turističke zajednice općine Čavle.