Čavle 21. prosinac 2018.

"Poduzetnički dan Općine Čavle" okupio poduzetnike

"Poduzetnički dan Općine Čavle" okupio poduzetnike
“Poduzetnički dan Općine Čavle” sinoć je održan u Domu kulture Čavle, kako bi se kroz bolju suradnju pomoglo lokalnim poduzetnicima u poslovanju, ali unaprijedio razvoj gospodarstva na području općine.

“Poduzetnički dan Općine Čavle” otvorila je općinska načelnica Ivana Cvitan- Polić, pozdravivši okupljene te poručivši kako je jedan od ciljeva tog događanja informirati sudionike o aktivnostima i planovima Općine vezanih za razvoj gospodarstva, kao i pogodnostima koje mogu ostvariti kroz suradnju s različitim partnerima. Također, naglasila je kako Općina Čavle želi bolje upoznati poduzetnike i njihove potrebe te se povezati kroz buduću suradnju, kako bi zajedno razvijali općinu.
 
Poduzetničke zone

“U protekloj godini ozbiljno smo pristupili rješavanju imovinsko pravnih odnosa u poduzetničkoj zoni Soboli I2. Veći dio je i riješen, ostao je jedan manji dio koji nažalost zbog sporosti cijelog sustava nismo stigli u 2018., ali ćemo zasigurno u 2019. godini. Time smo napokon ostvarili uvjete za ishođenje građevinske dozvole za cestu sa svom pratećom infrastrukturom. Napravili smo i Program razvoja zone, Studiju izvodljivosti s planom upravljanja i stvorili preduvjete za prijavu na natječaje kako bi tu cestu od gotovo 13 milijuna kuna i izgradili te konačno omogućili kako postojećim, tako i budućim korisnicima normalno poslovanje. U idućoj godini izradit ćemo glavni projekt za cestu u zoni Mavrinci K1 i započeti s rješavanjem imovinsko pravnih odnosa. Smatram da ova zona, pored zone Gorica, ima najbolje šanse za potpuni razvoj s obzirom na to da neposrednu blizinu s industrijskom zonom Kukuljanovo i na odličnu prometnu povezanost i blizinu s Rijekom. Izgradnjom ceste u zoni K1 od smjera Metroa prema Cortini otvara se dovoljno prostora za razvoj zone, a njezino širenje u budućnosti ići će prema terenima iznad Metroa”, najavila je Cvitan- Polić.
 
Do 2020. trebao 80% optičke mreže

Općinska načelnica naglasila je i kako su ove godine uvedeni još povoljniji poduzetnički krediti te kako se Općina trudi na svim poljima, a ponajviše oko izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

“Potpisali smo ugovor s privatnim investitorom koji bi do 2020. trebao izgraditi 80 % optičke mreže u našoj općini. Onih 20 posto u većini otpada na područje Platka. Kroz razvoj vodovodne i kanalizacijske mreže, plinovoda, optike kao i cestovne infrastrukture postajemo općina koja omogućava svakom poduzetniku normalne uvjete rada i poslovanja, a istovremeno kroz prostorni plan štitimo i mještane od prekomjerne buke i zakrčenosti kako bi suživot gospodarstva i mještana bio što bolji i kvalitetniji”, poručila je.

Zanimljive prezentacije

Grobničkim je poduzetnicima sinoć održano nekoliko zanimljivih i korisnih prezentacija. Program kreditiranja poduzetnika Općine Čavle predstavili su Marko Sablić i Nina Goleš iz Erste banke, Anita Beletić i Ivan Filipović govorili su o potporama gospodarstvu iz proračuna Primorsko-goranske županije, najavivši mjere poticanja poduzetništva za 2019. godinu. Darko Sertić i Sandra Pavlić iz Udruženje obrtnika Rijeka održali su prezentaciju zajedničkih programskih aktivnosti za članove udruženja, dok je o mogućnostima jačanje poduzetništva kroz suradnju s HGK govorio Zlatko Mičetić. Na samom su kraju Marjan Baričević i Ivona Blažević, ispred LAG-a Vinodom i Poduzetničkog centra Vinodol, predstavili mogućnosti financiranja projekata za poljoprivrednike iz nacionalnih i EU fondova.