Čavle 8. veljača 2019.

Ponosni čuvar Grobnišćine

Ponosni čuvar Grobnišćine
Od jedinstvenog pogleda što se proteže preko slavnog Grobničkog polja, u Gradu Grobniku je dojmljiviji tek stari frankopanski Kaštel. Vremeplov okovan drevnim zidinama posjetitelje vodi na putovanje kroz povijest, vraća ih u neka druga, davna vremena. 

Kad bi građevine mogle pričati stari bi grobnički Kaštel imao što za reći. Čuvar Grobnišćine niknuo je na rimskim temeljima, oko 1000. godine. Kaštel se mijenjao kroz stoljeća, a današnji oblik poprimio je u razdoblju između 15. i 17. stoljeća. Tada su nastale zidine, bedemi i kule, koje zajedno tvore impresivnu utvrdu trokutastog oblika, koja je štitila od turskih napada.  

Najzapadniji frankopanski kaštel tadašnje Vinodolske knežije Grobnik smješten je na 466 metara visokom brijegu, na važnoj strateškoj poziciji. No, značaj Kaštela nije bio samo vojni, već i gospodarski, odnosno prometni jer je se nalazi na važnom prometnom pravcu.

Povijest je mijenjala vlasnike ove značajne utvrde. Izmjenjivali su se tako Rimljani, Goti, Franci, a u 13. stoljeću dolazi u vlasništvo Frankopana. 

Impresivna je i unutrašnjost Kaštela. U podnožju jugozapadne kule smještena je kapela sv. Jelene s renesansnim portalom. Dvorištem Kaštela dominira gotički bunar, na koji su uklesani grbovi krčkih knezova Frankopana i krbavskih knezova Gusića- Kurjakovića. Dakako Kaštel je nekada imao i stambeni dio.
 
Kulturni centar Grobnišćine

No, vremena su se promijenila. Obnovljeni Kaštel danas je dom Galerije suvremene umjetnosti i Zavičajnog muzeja Grobnišćine, a spomenuti svakako treba i uređenu Sokolanu. Nerijetko se, u jedinstvenim prostorima, organiziraju brojne manifestacije pa Grobničani Kaštel s ponosom nazivaju kulturnim centrom Grobnišćine.

Iako prijetnji više nema stari frankopanski Kaštel s onog isto brijega još uvijek budno pazi na svoj kraj, čuva svoju Grobnišćinu, k’o kap Ričine na dlanu.

Komentari