Čavle 22. travanj 2022. Izvor: Općina Čavle, foto: Ri Prsten

Premium zeleni certifikat dodijeljen Općini Čavle

Premium zeleni certifikat dodijeljen Općini Čavle
Čavle- ekološki osviještena Općina koja ulaže u povećanje energetski učinkovitosti objekata, dobila je Premium zeleni certifikat.

Općina Čavle dobitnik je Premium zelenog certifikata zbog uspješnog provedene digitalizacije poslovnih procesa i ekološke osviještenosti u 2021. godini. Tijekom prošle godine Općina Čavle zabilježila je 2.548 poslanih i primljenih eRačuna pa je na taj način ušteđeno 12.740 listova papira. Naime, jedan eRačun zamjenjuje 5 iskorištenih listova papira.


Ovo priznanje Općini Čavle dodijelio je servis mojeRačun čestitajući na ekološkoj osviještenosti i društveno odgovornom poslovanju koje je ostvareno.

Obnova ambulante, Doma kulture, škole i boćarskog doma

Inače, Općina Čavle kontinuirano podiže energetsku učinkovitost svojih objekata ulaganjem u nove fasade, krovove i novu stolariju. Samo u protekloj godini obnovljena je fasada i saniran krov na Domu zdravlja, zatim fasada, krov i stolarija Doma kulture Čavle te stolarija, krov i automatsko paljenje odnosno gašenje grijanja u Boćarskom domu Hrastenica.


Nakon novog krova i stolarije, novu energetski učinkovitu južnu fasadu dobilo je i 6 paviljona starog kraka Osnovne škole Čavle. Projekti na Domu zdravlja i Osnovnoj školi ostvareni su u suradnji s Primorsko- goranskom županijom.   

Plinofikacija i ekološka javna rasvjeta 

Stari sustav grijanja na lož ulje u Domu kulture zamijenjen je novim ekološki učinkovitijim i štedljivijim plinskim sustavom, a plinska infrastruktura uvedena je i u Čebuharovu kuću.


“Osim energetskih ušteda na taj način brinemo i o okolišu”, poručila je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić te dodala da se sustavno javna rasvjeta u Čavlima zamjenjuje ekološkom te se ova investicija otplaćuje iz ušteda ostvarenih iz potrošnje električne energije. Ove godine uveden je i sustav odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu, a postavljeni su i novi spremnici na eko otocima.  

Čuvajmo prirodu- svatko može dati svoj doprinos 

“Živimo u mjestu predivnih prirodnih ljepota, čistog zraka i vode i to moramo sačuvati za buduće generacije. Našu Zemlju nismo samo naslijedili od naših predaka, nego posudili od svoje djece”, poručila je, povodom 22. travnja -Dana planete Zemlje, Cvitan Polić te pozvala sve da otpad ne odlažu u prirodu, a što se nažalost još uvijek događa na području općine Čavle, jer svatko može dati svoj doprinos očuvanja čistog i zdravog okoliša za generacije koje dolaze.