Čavle 6. travanj 2023. Klaudio Vrančić

“Proljeće na Čavji”- Noć oktana, Magični šešir, Craft fest…

“Proljeće na Čavji”- Noć oktana, Magični šešir, Craft fest…
Frankopanski Uskrs u Kaštelu, Noć oktana, WRC Croatia Rally, Craft fest Grobnik, Grobnik Abarth day, Grobnik Outdoor Weekend i Magični šešir ovog proljeća na Čavji

U grobničkom Kaštelu najavljeno je "Proljeće na Čavji 2023.", manifestacija koja je započela “Uskrsnim sajmom”, a nastavlja se u ponedjeljak, 10. travnja, “Frankopanskim Uskrsom u Kaštelu” te traje sve do 3. lipnja. 

“Program na Uskrsni ponedjeljak traje od 14 do 17 sati. Pripremili smo radionice i vrtuljak za djecu, kao i potragu za jajima te nagrade za najuspješnije. U 14:30 režemo petnaest metarski šišer, najveći na Grobnišćini, a možda i šire. Zabavljat će nas Duško Jeličić i Bonaca”, najavila je Rea Čargonja, direktorica TZO Čavle.

WRC Croatia Rally 2023.

WRC spektakl na Grobnišćinu se vraća 22. travnja, a na Platku će se voziti dva brzinska ispita. Večer ranije, 21. travnja, rezervirana je za “Noć oktana”. Na Trgu Hrvatskih branitelja na Čavlima nastupit će Atomsko sklonište, a bit će izložene i “limene zvijeri” Historic Racing Car muzeja. 


Svega nekoliko dana kasnije, 29. travnja, u grobničkom Kaštelu će se održati popularni Craft Fest, kojeg je, ispred organizatora- Udruge Palentar, najavila Maja Stepančić. Peto izdanje na Grobnik dovodi neke od ponajboljih hrvatskih craftera, a okupljene će zabavljati Old School Band.

Filipja

Bit će to sjajan uvod u “Filipju”, blagdan sv. Filipa i Jakova, koja se svečano obilježava prvog dana svibnja. 

“Filipja je naš tradicionalni blagdan. Svojim će nas budnicama probuditi Glazbeno društvo Spinčići. Održat će se i šetnja Hodeć do Grada Grobnika, imat ćemo i podjelu prvomajskog fažola u Kaštelu, kao i tradicionalni boćarski turnir”, istaknula je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, pozvavši mještane da sudjeluju u događanjima, ali i da se u što većem broju odazovu na “Zelenu čistku”, koja će se, nakon dvogodišnje stanke, održati u subotu 22. travnja.

U “Proljeće” je uključena i Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, koja 5. svibnja sudjeluje u atraktivnoj “Noći tvrđava”, a Marijan Zidarić najavio je i bogat program “Noći muzeja”, koja se obilježava 18. svibnja.


25. svibnja na rasporedu je “3. Grobnik Abarth day”, kojeg je najavio Dorijan Kljun, vlasnik muzeja Historic Racing Car Croatia. U sklopu događanja, iz svih krajeva Europe, na Grobnišćinu stiže dvadesetak automobila “Fićo”. 

“Grobnik Outdoor Weekend”

Manifestacija se nastavlja uz “Grobnik Outdoor Weekend”, koji će se održati 27. i 28. svibnja, a zainteresiranima će ponuditi povijesnu šetnju Mlikaričinom stazom i mountain bike utrku na Platku.

Proljeće na Čavji završit će 3. lipnja uz premijerno izdane “Magičnog šešira” u Jami. Događanje je u potpunosti posvećeno najmlađima, uz radionice, biciklistički poligon, klauna, mađioničara, oslikavanje lica i sl.