Čavle 26. rujan 2015.

Ratne boje i Rječina vjesnici Grobničke jeseni

Ratne boje i Rječina vjesnici Grobničke jeseni
Izložbama “Ratne boje” i “Rječina” u grobničkom je Kaštelu svečano otvorena 23. Grobnička jesen, tromjesečna manifestacija bogata kulturno- umjetničkim, znanstvenim i zabavnim sadržajima.
 
Vojne uniforme, oružje, ostaci srušenih zrakoplova, vojna oprema i ratni trofeji, u jedinstvenim su prostorima starog grobničkog kaštela došli do punog izražaja, uz scenografiju Lare Karlavaris. 
 
Izložba “Ratne boje”, realizirana u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja u Rijeci, posjetitelje vraća u vrijeme Domovinskog rata.
 
Autori su kolekcionar Damir Batistić i kustos Ivo Mileusnić, a za potrebe izložbe predmete su, uz Batistića, muzeju posudili: Radovan Živanović, Damir Trinajstić, Čestmir Komarek, Neven Materljan i Ivan Šop te Hrvatski časnički zbor PGŽ i udruge pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata Specijalne jedinice policije Ajkule i 71. bojne Vojne policije.
 
“Izložba je organizirana u spomen na 20. obljetnicu VRO Oluja, u kojoj je oslobođen veći dio okupiranih krajeva Hrvatske,” naglasio je uoči otvaranja Ivo Mileusnić. 
 
Izloženi su i umjetnički radovi Izabele Peclulić, Anamarije Reljac, Ivana Reljca na temu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, koji su nastali za potrebe performansa “Ratnici” umjetnice Sandy Uran.
 
Rječina kroz objektiv Marka Gracina
 
Kako Rječinu vidi riječki fotograf Marko Gracin posjetitelji mogu vidjeti kroz istoimenu izložbu, koja je također otvorena u grobničkom Kaštelu. 
 
“Rječina toliko poznata onima koji žive blizu nje, veliko je otkriće za nas koji nismo ni znali da postoji takva ljepota u blizini našeg grada. Marko Gracin nam je svojim fotografijama omogućio da vidimo bar dio toga,” poručio je povjesničar umjetnosti Berislav Valušek.
 
“Lipo j bit doma” 
 
Izložbama je otvorena još jedna Grobnička jesen. Manifestacija, koja traje već više od dva desetljeća, ove godine nosi naziv “Lipo j bit doma”. 
 
“Od ovogodišnjih programa izdvojiti treba suradnju sa županijskim osnovnim školama tijekom listopada, kao i poduku sviranja na starim instrumentima, Kviz znanja i Festival Grobnička skala, 21. studenog. Novost je da će jedan od sudionika nastupiti na idućem Krapinskom festivalu, koji je ove godine supokrovitelj festivala. Također jedan od izvođača s Krapinskog festivala nastupit će na Grobničkoj skali. Pokrenuli smo i natječaj za najbolju čakavsku pjesmu, svih čakavskih govornih područja“, rekla je Vlasta Juretić, tajnica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine.
 
Spomenuti treba da će se Festival Grobnička skala održati pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a hvale vrijedna je i vijest o suradnji  Katedre i Hrvatske udruge poslodavaca. Također, organizator s ponosom napominje kako je u ovogodišnje programe uključeno nekoliko tisuća mladih. 
 
Svečano otvaranje proteklo je uz zvukove violina, za koje su zaslužne Dubravka i Vedrana Veljačić te pjesmu Ženskog zbora Korezin, a svoj je doprinos dala i članica Katedrine Scenske skupine Petra Mavrinac.
 
Posebni gosti bili su sudionici međunarodnog skupa pričuvnih časnika srednjoeuropskih zemalja, predvođeni Stanislavom Linićem, novim predsjednikom udruge.