Čavle 13. srpanj 2016.

Sjećanje na žrtve stravičnog zločina

Sjećanje na žrtve stravičnog zločina
Velike tragedije, u kojoj je prije 74. godine u selu Podhum pogubljena najmanje 91 osoba,  Grobničani su se prisjetili tradicionalnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen području u Sobolima. 

Talijanski su fašisti 12. srpnja 1942. godine zapalili selo Podhum, a muškarce u dobi od 15 do 65 godina hladnokrvno pogubili. Točan broj života koji su u stravičnom zločinu izgubljeni tog nedjeljnog jutra ni danas se ne zna. No, pogubljena je najmanje 91 osoba, a po nekim procjenama ta je brojka i dvostruko veća. 

Mještani koji nisu pogubljeni, žene i djeca, odvedeni su u logore, a Podhum je opljačkan i zapaljen. 

Velike tragedije Grobničani, ali i brojni gosti prisjetili su se zajedno na spomen području Soboli, gdje su predstavnici dvaju grobničkih općina, Primorsko- goranske županije, SABA Primorsko- goranske županije i braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće za sve stradale. 

Načelnici dvaju općina, Željko Lambaša i Ervin Radetić prisjetili su se velike grobničke tragedije, ali i pozvali na jedinstvo umjesto podjele na lijeve i desne. 

Okupljene su pozdravili i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Čavle Branko Čargonja i zamjenica primorsko- goranskog župana Marina Medarić. 
 
Svetu misu, uoči komemoracije, na spomen području Soboli predvodio je vlč. Milan Špehar, predstojnik Teologije u Rijeci.

“Ovdje smo jer nas podhumske žrtve ujedinjuju u ljubavi prema Bogu, obitelji, crkvi i domovini, a ne razjedinjuju nas, kako to neki danas žele učiniti,” okupljenima je uoči mise poručio jelenski župnik vlč. Ivan Milardović.

“Došli smo moliti se za sve žrtve nasilja čovjeka nad čovjekom. Za žrtve nije kriv rat, nego čovjek koji rat vodi,” rekao je vlč. Milan Špehar, predstojnik Teologije u Rijeci.

Svoj doprinos obilježavanju dali su i Crkveni zbor Župe sv. Mihovila Jelenje te Ženski zbor Korezin.

Komentari