Čavle 27. travanj 2022. K.V.

Svečano otvoren novi klub čavjanskih umirovljenika

Svečano otvoren novi klub čavjanskih umirovljenika

Nekadašnji Boćarski klub Bajci sada je klub čavjanskih umirovljenika, koji su tako dobili novi prostor za druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. 

Općina Čavle svečano je otvorila Klub umirovljenika Čavle, novouređeni prostor namijenjen osobama treće životne dobi s područja Urbane aglomeracije Rijeka i tako omogućila nadstandard osobama treće životne dobi.


U bivšem Boćarskom klubu Bajci sada je uređen prostor za druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Objekt je povećan zatvaranjem terase, napravljen je novi krov, stolarija, sve instalacije, sanitarni čvorovi  te toplinska fasada i uređen okoliš. Klub je tako proširen i kompletno preuređen. Umirovljenici su dobili novi prostor sa svom opremom potrebnom za zabavu, druženje i edukaciju.  

Ukupna vrijednost investicije: rekonstrukcije, opremanja i programa iznosi 2,25 milijuna kuna. 


Iznos od 1.377.480,00 milijuna kuna financiran je kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja. EU potpora iznosi 1.170.858,00 kn dok je iz državnog proračuna financirano 206.622,00 kn. Partneri u projektu su Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Udruga umirovljenika Čavle. 

“U dosadašnje radove na izgradnji i uređenju uloženo je 835 tisuća kuna. Objekt je ovim projektom povećan u vidu zatvorene terase, napravljen je kompletno novi krov, stolarija, sve instalacije, sanitarni čvorovi te toplinska fasada i uređen okoliš. Umirovljenici će dobiti novi, opremljen prostor za druženje i edukaciju kakav i zaslužuju. Radove je izvodila tvrtka Upravitelj gradnja i održavanje iz Zagreba, a dovršeni su krajem godine. Ove je radove sufinanciralo MRRFEU iz Programa podrške brdsko- planinskim područjima sa 150.000 kuna. Zaposlena je i voditeljica kluba te krećemo s radom”, rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić. 


“Umirovljenici i osobe treće životne dobi jedna su od najranjivijih skupina u društvu i dodatno su pogođeni okolnostima pandemije, izolacija i osamljenosti. Sve dulji životni vijek ljudi nameće potrebu ulaganja u socijalne usluge za starije, a koje će u budućnosti biti sve potrebnije. Tu dolazi do izražaja uloga jedinica lokalne samouprave”, naglasila je Dunja Zagorac Šimac, voditeljica projekta, dodajući kako su umirovljenici dobili prostor, odnosno klub kakav i zaslužuju. Projekti i programi, u većem djelu, financirani su iz vanjskih izvora.

Da bi se programi mogli održavati, a boravak članovima bio ugodan klub će se opremiti osnovnom, ali i specijaliziranom opremom. I to kako u unutarnjem prostoru, tako i vanjskom uz uređenje boćališta, dvorišta s klupama, roštiljem... 


Uz nabavu namještaja, planirano je opremanje Kluba umirovljenika informatičkom opremom i tv prijemnikom. Korisnici će moći svakodnevno doći i gledati TV program, služiti se računalom, pročitati novine i popiti kavu u ugodnom društvu u suvremeno uređenom prostoru. Nabavit će se i oprema za tjelovježbu (štapovi za nordijsko hodanje, prostirke, bučice, lopte), zatim društvene igre (šah, elektronski pikado, karte, čunjevi, boće, tombolu). Korisnici će na raspolaganju imati i specijalizirana medicinsku opremu i pomagala (tlakomjer, inhalatore, štake, defibrilator, hodalice, setove za mjerenje šećera u krvi). 

Putem projekta planirana je i kupnja vozila za prijevoz teže pokretljivih osoba kako bi i njima bilo omogućeno sudjelovanja u radu i aktivnostima kluba. 


“Potrebno je istaknuti da će za one koji su usamljeni, bez obitelji, ovo biti mogućnost za svakodnevno druženje i socijalizaciju. Programi će biti u potpunosti besplatni, što je izuzetno značajno, s obzirom na male mirovine, jer su upravo financije često sprečavale umirovljenike da se bave aktivnostima kojima žele”, kazala je Tatjana Ljuština Milaković, voditeljica kluba.

Realizaciju hvalevrijednog projekta pozdravili su dakako i sami umirovljenici u čije je ime okupljene pozdravila Vlasta Šupak, predsjednica Udruge umirovljenika Čavle. Isto je ispred Gradskog društva Crvenog križa Rijeka učinila ravnateljica Petra Šuljić, pohvalivši plodonosnu suradnju s Općinom Čavle, koja je rezultirala realizacijom nekoliko značajnih europskih projekata.