Čavle 10. lipanj 2022. K.V.

Svjetski padobranski kup ponovno na Grobničkom polju

Svjetski padobranski kup ponovno na Grobničkom polju
Ponajbolji padobranci svijeta i legendarna američka padobrankinja ovog vikenda na Grobniku

Općina Čavle i Padobranski klub “Krila Kvarnera” još su jednom ponosni domaćini Svjetskog padobranskog kupa. Naime, tradicionalno su se na Grobničkom polju okupili ponajbolji padobranci svijeta. 


U Čavle je tako, u organizaciji Padobranskog klub “Krila Kvarnera”, stiglo čak 170 padobranca, odnosno 30 ekipa iz 15- ak zemalja. Osim europskih zemalja poput Italije, Švicarske, Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Litve stigli su i padobranci iz Velike Britanije pa čak i SAD- a.

Cvitan Polić: Dolazak najboljih dokaz kvalitete 

“Ponosni smo na naš Padobranski klub Krila Kvarnera, koji već godinama organizira ovo veliko natjecanje. Dolazak najboljih padobranaca svijeta na Grobnik najbolje dokazuje kvalitetu rada i sigurnosti Zrakoplovnog društva Krila Kvarnera i njegovih sekcija. Sretni smo što će se i ovoga puta glas o našoj općini čuti i u dalekoj Americi”, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.  


Svjetski kup u skokovima na cilj trebalo je početi danas, ali padobranci čekaju najavljeno smirivanje vjetra. Svi oni koji žele vidjeti kako izgleda ovaj atraktivan sport i kako skaču najbolji na svijetu pozvani su posjetiti aerodrom Grobnik sutra 11. lipnja i u nedjelju 12. lipnja od 8 do 20 sati kada su predviđeni padobranski skokovi za svjetski kup. Naravno, ako se poprave vremenski uvjeti. 

Legendarna Amerikanka Cheryl Stearns

“Zanimljivost ovogodišnjeg Svjetskog kupa na Grobniku je dolazak pilotkinje i legende svjetskog padobranstva Amerikanke Cheryl Stearns. Riječ je najboljoj padobranki svih vremena. Cheryl će uskoro napuniti 67 godina, a prvi put skočila je 1971. godine, u dobi od 17 godina”, rekla nam je Jasminka Žeželić iz Padobranskog kluba “Krila Kvarnera”.
 
 
Cheryl Stearns u povijest je ušla već 1977. godine kada je postala prva ženska članica Golden Knightsa (Zlatnih vitezova), elitnog padobranskog tima američke vojske. Zanimljivo je da Cheryl drži rekord za najveći broj padobranskih skokova koje je napravila žena- čak 21.000. Rekord koji je postigla 14. lipnja 2019. godine do danas nije srušen. Cheryl također drži rekord za broj padobranskih skokova koje je napravila u jednom danu, odnosno u razdoblju od 24 sata. Napravila je 352 skoka! Dogodilo se to od 8. do 9. studenog 1995. godine. 


Posjet aerodromu na Grobniku ove subote i nedjelje jedinstvena je prilika za upoznati jednu od najvećih legendi padobranstva i najbolje padobrance svijeta. Svi ste dobrodošli! 

Aktualnosti o satnici i vremenskim uvjetima mogu se pratiti na Facebook stranici- Padobranski klub “Krila Kvarnera” Rijeka.