Čavle 13. srpanj 2019.

Tuga i ponos u srcima te jedinstvo u osudi zločina

Tuga i ponos u srcima te jedinstvo u osudi zločina

Talijanski su okupatori, prije 77 godina, spalili selo Podhum i pogubili najmanje 91 osobu. Komemorativnim skupom na spomen području u Sobolima jučer je obilježena je obljetnica tog teškog zločina.

12. srpnja 1942. godine, na nedjeljno jutro, talijanski su fašisti opljačkali i spalili selo Podhum. Muškarce, stare između 15 i 65 godina, su hladnokrvno pogubili, a žene, djeca i stariji muškarci odvedeni su u logore. Po nekim je procjenama ubijena najmanje 91 osoba, a ta bi brojka mogla biti i dvostruko veća.


77 godina od tragedije koja je potresla Grobnišćinu jučer je obilježeno komemorativnim skupom, kojeg su zajedničkim snagama organizirale Općine Čavle i Jelenje. Na spomen području Soboli, u znak sjećanja na nevine žrtve, brojne su delegacije položile vijence i zapalile svijeće. 


“Prisjećamo se stotinu ubijenih, nedužnih žrtava, gotovo 800 odvedenih u koncentracijske logore, pritom ne noseći u srcima mržnju, nego tugu i ponos. Danas nestaju granice općina, političke, vjerske i osobne podjele, ostaje samo jedinstvo u osudi zločina, sućut prema obiteljima žrtava te želja da se sjećanje na taj događaj nikada ne izbriše”, poručila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, najavivši prvu fazu obnove spomen područja u Sobolima. 


Kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske vijenac je položio i načelnik Općine Jelenje- Robert Marčelja, a isto su učinili i predstavnici Primorsko- goranske županije, kao i predstavnici braniteljskih i antifašističkih udruga.