Čavle 14. lipanj 2024. Miroslav Krpan 

Utrka prvenstva Hrvatske konačno na domaćem terenu

Utrka prvenstva Hrvatske konačno na domaćem terenu
Drugo natjecanje sezone PH na kružnim stazama na Grobniku uz nastup tridesetak vozača

Konačno se na Automotodromu Grobnik, na jedinoj hrvatskoj stazi ravnoj onima euro i svjetskog kalibra, vozi utrka ovogodišnjeg domaćeg Prvenstva Republike Hrvatske upotpunjena i s Croatia Challengeom, međunarodnim otvorenim prvenstvom Hrvatske na kružnim stazama, raspisanim ove godine. Organizator utrke “Grobnik 2024.” je ASK Kastavac, uz suorganizatora Automotodrom Grobnik d.o.o.

Treninzi i dvije bodovne utrke odvijat će se u raspoloživim dnevnim terminima jedne veće automobilističke priredbe Histo Cupa Austria, za koji se očekuje da će okupiti blizu 200 sudionika.

Organizatori su primili 29 prijava iz 11 hrvatskih klubova, a vrijedi pridodati dvije iz Srbije i tri Slovenije u okviru Challenge bodovanja. Ove je godine nacionalno prvenstvo na krugu raspisano u osam različitih divizija, a za nama je gostovanje na novoj stazi Balaton Park u Mađarskoj gdje su bodovane dvije utrke. S dvije pobjede Divizije do 1.400 ccm vodeći je nekadašnji prvak i nositelj Zlatne kacige HAKS-a Lovro Badurina (Karting klub Rijeka), dok u Diviziji do 1.600 ccm vodi Igor Ilić (AK Dubrovnik Racing). Zavidnu prednost s dvije je pobjede u Diviziji do 2.000 ccm ostvario Luka Fabijančić (AK Dubrovnik Racing), dok Petar Dajak (AK Split Motorsport) vodi u Diviziji do 1.600 Turbo. Frano Dubreta, još jedan od vozača AK Dubrovnik Racing vodi i to u Diviziji 2.000 Turbo, dok su usamljeni u svojim divizijama u prvim nastupima sezone bila još dvojica vozača AK Dubrovnik Racing Frane Jukić u Diviziji 1.200 Turbo i Ozren Granda u Diviziji CTC. Na grobničkim ogledima konkurencija je za nijansu jača i brojnija, pa će i rezultati plijeniti veću pažnju. Među ekipama, velikim koracima na putu novog naslova prvaka, su vozači najtrofejnije domaće ekipe na kružnim stazama Autokluba Dubrovnik Racing, i ovog puta najbrojniji, s gotovo trećinom sudionika, ravnomjerno raspoređenih po divizijama.

Verifikacija vozača i tehnički prijem vozila je u subotu 15. lipnja od 8 do 10 sati, a službeni trening je u 12,30 sati. Dvije subotnje bodovne utrke voze se od 18,35 sati, dok su nedjeljne na rasporedu od 16,05 sati.