Čavle 6. srpanj 2015.

Vatreni flamenko "zapalio" grobnički kaštel

Vatreni flamenko "zapalio" grobnički kaštel
Dašak španjolske Andaluzije prostrujao je starim frankopanskim kaštelom u Gradu Grobniku. Ritmove i pokrete jedinstvenog flamenka, Grobničanima i njihovim gostima, predstavila je Vito Marence Flamenco Grupa, u sklopu Festivala Grobnik.

Svoju verziju glazbenog žanra, nastalog na španjolskom jug,u gledateljima su u atriju grobničkog kaštela predstavili Vito Marence, skladatelj i gitarist, Jost Drasler na bas gitari, Nino Mureškić na bubnjevima te plesačica Ana Pandur, koja je snažne, ritmičke tonove, karakteristične za flamenko, uspješno pretvarala u temperamentne pokrete.

“Flamenko ima dugu tradicije i mnogo mistike, koja me inspirira.  Moje skladbe nadahnute su životom. Hrvatska, kao mediteranska zemlja, česta mi je inspiracija,” poručio je Vito Marence, koji je gledateljima, okupljenima u kaštelu, predstavio i razne tehnike sviranja flamenka na gitari.  

“Ovu vrsta glazbe prvi puta imamo prilike čuti u atriju kaštela. Skladbe Vita Marencea kombinacija su indijske glazbe, jazza, latinoameričke glazbe i flamenka. Jedna kombinacija različitih stilova. Željeli smo mještanima našeg kraja prirediti jedan zanimljiv koncert,” rekao je Zdravko Pleše.

Publika je, uz skladbe Vita Marencea, mogla uživati i u djelima Pepea Habichuela, Manola Franca te Gerarda Nuneza, a sve to u romantičnom ugođaju starog kaštela.

Organizator Festivala Grobnik je Glazbena udruga Contemporanea, a pokrovitelji Općina Čavle i TZ Općine Čavle.