Čavle 7. siječanj 2019.

“Velo zvono” najavilo buđenje mesopusne Grobnišćine

 “Velo zvono” najavilo buđenje mesopusne Grobnišćine
Grobničanima najdraži zvuk sinoć se začuo nakon gotovo godinu dana tišine. Veliko zvono Grobničkih dondolaša odjeknulo je dvorištem pokojnog Ivana Raka- Diže na Cipici i tako najavilo buđenje mesopusne Grobnišćine.

Zvuk kojeg Grobničani nestrpljivo čekaju od 13. veljače prošle godine sinoć se ponovno začuo na Cipici. U dvorištu pokojnog Ivana Raka- Diže, tradicionalno na blagdan Sveta tri kralja, simbolično je podignuto “velo zvono” Grobničkih dondolaša, a čast da prvi pozvoni, i tako najavi ovogodišnji mesopust, imao je “najdondolaš” 2018.- Danijel Grabar.


Nakon simboličnog otvaranja sezone u “civilu” Grobnički dondolaši već sljedeće će subote krenuti u “obahajanje” općine Čavle, a dan kasnije i susjedne općine Jelenje i tako otvoriti ovogodišnji mesopust. Subotu, 19. siječnja, Dondolaši će sudjelovati na Halubajskom karnevalu, a dan kasnije najmlađi će na Marčeljima pokazati da za budućnost straha nema. Nedjelju, 27. siječnja, Grobnički dondolaši su u Crikvenici, a 16. veljače u Đakovu. Istog dana mlade snage sudjelovat će na Dječjoj karnevalskoj povorci u Rijeci. 2. ožujka Dondolaši sudjeluju na Zvončarskoj smotri u Matuljima, a dan kasnije bit će dio Međunarodne karnevalske povorke u Rijeci. 5. ožujka na rasporedu je posljednja ovogodišnja “zvonjava”, kojom će završiti mesopusna događanja na Grobnišćini.
 
Spomenuti svakako treba kako će Grobnički dondolaši ove godine prodavati svoj atraktivni kalendar, po cijeni od 50 kuna, a sva prikupljena sredstva namijenjena su grobničkim obiteljima kojima je pomoć najpotrebnija.

11. Kobasica open


Okupljeni su sa Cipice sinoć preselili u Buffet “Pomorac”, gdje je održan 11. izbor najboljih domaćih kobasica- “Kobasica open”. Uz dvadesetak prijavljenih sudionika stručni je žiri imao puna usta “posla”. Birala se najbolja pečena i kuhana kobasica, a pobjednici su Marko Čekada, odnosno Tomislav Šimić.