Čavle 1. svibanj 2019.

Vino i pršut privukli rekordan broj posjetitelja u Kaštel

Vino i pršut privukli rekordan broj posjetitelja u Kaštel

Više od dvije tisuće sjajno raspoloženih posjetitelja uživalo je na “Danu vina i pršuta” u jedinstvenom ambijentu starog frankopanskog Kaštela u Gradu Grobniku. 

Opojni mirisi vina i pršuta, kojih se posramili ne bi ni sami knezovi krčki, miješali su se i širili prepunim frankopanskim Kaštelom u Gradu Grobniku.   

Rekordan broj posjetitelja, njih više od dvije tisuće, do kraja je dana lakoćom “razoružao” nikad brojnije vinare. A svoja je vina ove godine na Grobnik osobno donijelo ili poslalo njih pedesetak iz svih krajeva “lijepe naše”. Prvi su puta gosti u Kaštelu mogli kušati i makedonska vina. 

Bogata eno i gastro ponuda

Posjetitelji su ove godine imali priliku provjeriti kako se “stapaju” vina i pršuti te ostali suhomesnati proizvodi iz Istre i Slavonije. Vrijedni članovi Palentara za goste su pripremili i nadaleko poznatu grobničku deliciju- palentu kompiricu, koju su posjetiteljima dijelili s ombolom na vinu. Gosti iz Istre, članovi Istarskog pljočkarskog saveza, skuhali su “maneštru z bobići”, dok je za prvomajski roštilj bio zadužen Caffe bar Castrum. 

S čašicom u ruci posjetitelji su mogli razgledati sajam pod Kaštelom, kao i Zeleni stol udruge Vidov san te sudjelovati u turniru u “pljočkanju”. Na događanja u Kaštelu ravnodušni ostali nisu ni sami krčki knezovi, koji su se pridružili fešti, a svojim su nastupima goste zabavili: KUD Zvir iz Jelenja, Plesni centar Sirius i Ženski zbor Korezin.

“Hodeć do Grada Grobnika”

“Dan vina i pršuta” dio je bogatog programa Filipje 2019. u sklopu koje je održana i šetnja “Hodeć do Grada Grobnika”, kojoj se odazvalo dvjestotinjak sudionika. U Sokolani je podijeljeno oko 600 porcija prvomajskog fažola, a spomenuti svakako treba i “Spinčićevu muziku”, koja je u jutarnjim satima “razbudila” općinu.