Čavle 26. lipanj 2024. Izvor: PGŽ

Županija lovcima uručila opremu vrijednu 8 tisuća eura

Županija lovcima uručila opremu vrijednu 8 tisuća eura
Lovačkim društvima s područja PGŽ uručena je nova oprema koja uključuje jedanaest motornih pila, osam trimera i osam fotokamera.

Oprema vrijedna osam tisuća eura, omogućena je sredstvima Javnog natječaja Primorsko-goranske županije za sufinanciranje programa i projekata iz područja lovstva u 2023. godini.

Podjeli ispred lovačke kuće Jelen Podčudnić u Čavlima su prisustvovali župan Zlatko Komadina, zamjenik župana Petar Mamula i resorna pročelnica Alessandra Ban.

Župan je izrazio zadovoljstvo da Lovački savez i društva zanavljaju opremu jer njihova funkcija nije samo lov, već zaštita prirode i uređenje šuma.

„Velika ste i organizirana udruga i njegujemo dobru suradnju dugi niz godina. Hvala vam na pomoći kod problema s divljači i što pomažete svojim kolegama na otocima da tu brojnost držimo unutar prihvatljivih okvira. Iznos koji prihodujemo od vaših lovozakupnina, a koji vam na ove načine redovno vraćamo, danas je dosta manji jer je država preuzela na sebe trošak police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač. Stoga smo vam ove godine povećali sredstva, tako da ste nam ušli i u redovni proračun“, rekao je župan.


Predsjednik Lovačkog saveza PGŽ Josip Malnar istaknuo je da je Primorsko-goranska županija dugi niz godina vrlo aktivno uključena u pomoć i rad Lovačkog saveza PGŽ koji broji 44 članice i 3200 lovaca, od kojih 56 lovkinja.

„Kada se izmijenio Zakon o lovstvu u okviru kojeg su nam značajna sredstva oduzeta, Županija je uvijek iznašla načina da, pored onog dijela koja je dužna po zakonu vraćati u lovište, izdvoji i veća sredstva i na tome smo osobito zahvalni županu i njegovim suradnicima“, rekao je Malnar i s velikim veseljem najavio održavanje trećeg izdanja Rikafesta, festivala koji doprinosi afirmaciji lovstva, 24. kolovoza u Delnicama.

Podsjetimo, u razdoblju od 2019. do 2024. godine županijskom Lovačkom savezu u ukupnom iznosu 83.500,00 eura sufinancirana je provedba kinoloških aktivnosti, poput radne obuke lovačkih pasa te organizacije i sudjelovanja u lovnokinološkim natjecanjima kao i sudjelovanje na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima iz lovnog streljaštva.

Županija je pomogla i nabavu alata i strojeva, električnih pastira i fotokamera, a 2020. godine financijski je podržala izgradnju kapelice sv. Huberta na Platku. U 2023. sklopljen je ugovor na 40 tisuća eura za daljnje aktivnosti na unapređenju i razvoju lovstva, a također se predviđa sklapanje ugovora i u ovoj godini.