Jelenje 25. listopad 2016.

Dašak Grobnišćine u Zagrebu

Dašak Grobnišćine u Zagrebu
“Legitimacija”- zvučna knjiga poezije, autorice Korine Juretić, proteklog je vikenda predstavljena u dvorani Matice hrvatske u Zagrebu.
 
Četrdesetak Grobničana, članova matice, ljubitelja kulture i hrvatske baštine ove je subote gostovalo u Zagrebu, gdje su izdavač- Ogranak Matice hrvatske u Jelenju i Matica hrvatska Zagreb predstavili zvučnu Legitimaciju. 
 
U programu je, uz autoricu Korinu Juretić, sudjelovao i Aktiv mladih, koji je predstavio svoje hvalevrijedno djelovanje u zajednici. 
 
Dašak Grobinštine u Zagreb je donijela i ženska vokalna skupina KUD-a Zvir, koja se okupljenima predstavila u prigodnim nošnjama s nekoliko pjesama, na čelu s dirigentom Davorom Juretićem.  
 
Svoj su doprinos dali i učenici Srednje glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov- Antonija Fućak i Domagoj Dobrila, koji su se predstavili na flauti i harmonici.
 
Akademik Josip Bratulić, član Glavnog odbora Matice hrvatske gostima je zaželio dobrodošlicu te službeno predao Srebrnu povelju Ivoslavu Banu, predsjedniku Ogranak Matice hrvatske u Jelenju. 
 
U ime ilustratorice Celestine Vičević, čije su ilustracije vizualno obogatile pano program zvučne knjige, nekoliko rečenica teksta pročitala je nagrađivana umjetnica Margareta Krstić, dok je autorica Korina Juretić pročitala nekoliko pjesama iz Legitimacije.
 
Zvučna “Legitimacija”
 
Zvučna knjiga- cd “Legitimacija” sastavljena je od odabranih pjesama iz istoimene knjige čakavske, grobničke poezije. Za glazbenu podlogu su se pobrinuli vrhunski glazbenici: Josip Nemet, Dino Pehilj, Henry Radanović te producent Robert Funčić. Grobnička čakavština u kombinaciji s jazzom i urbanom glazbom proizvela je ugodnu i interesantnu melodičnost.

Foto: Mirko Cvjetko