Jelenje 11. kolovoz 2015.

Dražice šećer na kraju

Dražice šećer na kraju
“Kastav Blues Festival” stigao je do posljednje stanice. Drugi put ove godine festival je posjetio Grobnik, ovog puta Jelenje. U Dražicama je sinoć sve bilo u znaku bluesa, a makedonski “Crossroad Blues Band” bio je šećer na kraju još jednog uspješnog festivala.

Čast da otvore drugu ovogodišnju grobničku blues večer pripala je dobro poznatom Opatijcu Dušku Jeličiću i njegovim blues prijateljima. Otac Ča- vala, kako mu mnogi tepaju, predstavio se u, neobičnom, blues izdanju, a u tome mu je uvelike pomogla grupa “The Blues Friends”, sastavljena od poznatih kvarnerskih glazbenika. Dule i prijatelji odsvirali su nekoliko autorskih, ali i par poznatih blues klasika te pokazali da se još uvijek dobro sjećaju glazbe uz koju su odrasli. 
 
Makedonski blues osvojio Dražice

Hit posljednje festivalske večeri bio je sastav iz Prilepa. Makedonsku blues grupu gledatelji, okupljeni na Trgu mlikarice, teška su srca pustili s pozornice, na kojoj su se redale autorske pjesme, ali i obrade dobro poznatih hitova. Posebno oduševljenje gosti iz Prilepa izazvali su izvođenjem obrada starih makedonskih pjesama, koje su otpjevali na makedonskom jeziku.

“Sviramo kombinaciju bluesa i rocka sa svojevrsnim južnjačkim naglaskom, već gotovo dva desetljeća. Gotovo svake godine smo u Hrvatskoj, a drugi puta sudjelujemo na Kastav Blues Festivalu. Ovaj dio Hrvatske je stvarno super, nemam riječi,” poručio je Aleksandar Dvorčanec iz “Crossroad Blues Banda”.

O ukupnom dojmu koji su Makedonci ostavili na Grobničane dovoljno govori podatak da se nakon koncerta pred pozornicom stvorila prava gužva, u kojoj su CD-i “Crossroad Blues Banda” doslovno razgrabljeni.
 
2016. još veći festival

Sve u svemu “Kastav Blues Festival”, koji je srijedu krenuo iz Kostrene pa preko Čavala, Matulja, Kastva i Viškova stigao u Dražice, još je jednom opravdao očekivanja i s lakoćom preskočio letvicu, koju su organizatori podigli, unatoč nešto tanjem novčaniku s kojim su ove godine raspolagali. 

“Drago mi je što smo i ove godine imali uspješno izdanje Kastav Blues Festivala, najvećeg i najprestižnijeg hrvatskog blues festivala. Ovogodišnji izvođači, usprkos krizi i svim problemima, su pokazali i dokazali da ovaj festival živi,” poručio je Damir Halilić- Hal, umjetnički ravnatelj Kastav Blues Festivala.

“Završio je ovogodišnji festival, ali namjeravamo blues sačuvati u Hrvatskoj, kao i sjećanje na Jerryja Ricksa. Nadam se da se vidimo i dogodine,” zaključio je Alan Smith, jedan od najzaslužnijih za uspjeh festivala, a ujedno i ovogodišnji dobitnik nagrade koju već tradicionalno dodjeljuje Turistička zajednica Grada Kastva.

Nakon Dražica i Kostrene, u kojima se festival održao prvi put, organizatori za 2016. najavljuju daljnje širenje pa bi Kastav Blues Festival sljedeće godine mogao obići osam do deset mjesta.