Jelenje 25. travanj 2019.

Drugo kolo mlina obnovljeno u čast Brune Kukuljana

Drugo kolo mlina obnovljeno u čast Brune Kukuljana

Drugo mlinsko kolo Gašparovog mlina u Martinovom Selu, jedinog aktivnog mlina na našem području, pustili su u rad zamjenica župana Marina Medarić i zamjenik Općine Jelenje Dino Piljić. 

Mlin je izgrađen prije više od tri stoljeća i svjedok je vremena kad su stanovnici jelenjskog kraja živjeli težačkim načinom života. Zamjenica župana Medarić istaknula je kako je riječ o naizgled maloj investiciji, ali vrlo značajnoj za ovaj kraj. 

“Obnova kola znači očuvanje kulture i baštine. Svjedoči kako su ljudi u Jelenju nekada živjeli te će djeca i nadalje moći učiti o tradiciji svog kraja“, poručila je Medarić.


Zamjenik načelnika Piljić zahvalio je svima uključenima u obnovu mlinskog kola te istaknuo kako je Mlin jedna od najpoznatijih destinacija Općine Jelenje, koju svake godine posjećuju brojni razredi školske djece, ali i građani te turisti.

Prisutnima se obratila i Nataša Maršanić, kćer mlinara Brune Kukuljana, koja je poručila kako će obitelj nastaviti tradiciju svog oca. 

Obnova mlinskih kola u Martinovom Selu započela je sredinom prošle godine suradnjom Primorsko- goranske županije i Općine Jelenje. Drugo kolo obnovljeno je u čast Brune Kukuljana, legendarnog mlinara.

Uz zamjenicu župana Medarić, svečanosti koju su prigodnom programu upotpunili mladi članovi KUD- a Zvir, prisustvovao je i potpredsjednik Županijske skupštine Robert Maršanić.