Jelenje 23. kolovoz 2016.

Godišnja misa u Brnelićima u čast Blažene Djevice Marije

Godišnja misa u Brnelićima u čast Blažene Djevice Marije
Spomendan Blažene Djevice Marije Kraljice, 22. kolovoza, posljednjih je nekoliko godina dan kada se u Brnelićima održava tradicionalna godišnja misa, kao simbol zajedništva i pokornosti Bogu.

I ove godine misu je predvodio vlč. Miroslav Pergl, župnik Hreljina i Zlobina, a misnome su slavlju prisustvovali i vlč. Ivan Friščić, župnik Grada Grobnika, jelenski kapelan Lovro Perić te domaćin- jelenski župnik vlč. Ivan Milardović.

“Nema naroda koji Mariju nije uzeo za svoju majku. Ovo nas mjesto okuplja da budemo blizu Mariji. Ovo postaje mjesto snage i preporoda. Onima koji nam zamjeraju što volimo i štujemo Mariju, poručujemo: ona nije božanstvo, ali je bila dostojna Boga roditi, ona nije spasiteljica, ali je uz spasitelja bila uz križ, ona nije izvor milosti, ali po njezinim rukama Bog milosti dijeli, ona nije milosrđe, ali po njoj Bog pokazuje kako je milosrdan svakom čovjeku. Ona je posrednica kod svog sina za sve ljude, ali najviše za one najžalosnije, ona je utjeha žalosnima. Ona je i Kraljica koju upravo danas slavimo, ona je majka cijelog čovječanstva, a svoju ljubav posebno pokazuje prema najugroženijima. Sjetimo se Domovinskoga rata, borbe za svoju zemlju i slobodu. Što tada čini naš čovjek? Uzima krunicu oko vrata, taj Majčin znak, i ide krv prolijevati sa svoj narod i zemlju. Što nam to govori? Marija je u najkritičnijim trenucima s nama, ona nam daje jakost i hrabrost, novi zamah, briše suzu i ublažava bol. Neka nas Gospa svojim velikim srcem svih osnaži i uvijek nam pomaže,” poručio je vlč. Pergl.   

Inače, misno je slavlje održano ispred kapelice u Brnelićima koja je, podsjetimo, prije dvije godine detaljno obnovljena, zahvaljujući ponajprije Vojmiru Valiću. To je potaknulo jelenskoga župnika da lemozina prikupljena na ovogodišnjoj misi bude početak prikupljanja sredstava potrebnih za obnovu još jedne kapelice- one na Lubarskoj, što su vjernici s odobravanjem prihvatili.  

Nakon mise, tradicionalno, nastavljeno je druženje uz okrjepu za koju su se pobrinuli Župa, Općina te sami mještani.