Jelenje 26. rujan 2016.

Kad odrasli uzmu praćku u ruke

Kad odrasli uzmu praćku u ruke
Zabavno, atraktivno, drukčije… 2. jelenska “Praćijada” natjecatelje i gledatelje nakratko je vratila u djetinjstvo, u vrijeme kad su praćke značile više od svih kompjutera svijeta. 

Stare drvene ili modernije plastične, praćke ili praće, na Grobnišćini su se vratile u modu i to u velikom stilu. Najzaslužniji za to je Vilim Žagar, inicijator i suorganizator “Praćijade”, neobičnog natjecanja u gađanju praćkom. 

2. “Praćijada” je na jogu u Podhumu okupila nešto manje natjecatelja od lanjskog premijernog izdanja. Krivac je isključivo prevrtljivo vrijeme zbog koje je poremetilo satnicu. Natjecanje je tako počelo dvadesetak natjecatelja, a u veliko finale plasiralo se njih deset.

U finalnom raspucavanju sudionici su gađali mete- “late” od 20, 10 te 5 litara, a zatim i kanticu od 1.5 litre te na kraju najmanju, bočicu od pola litre. 
 
“Lov” na pršut

Preciznost se itekako isplatila. Naime, najuspješnijeg natjecatelja čekala je prva nagrada- pršut od deset kilograma, a zanemarive nisu ni nagrade za 2. i 3. mjesto, dva kilograma grobničkog sira odnosno pet kilograma kobasica. 

Nakon napete borbe pršut je dobio ponosnog vlasnika, a “Praćijada” ovogodišnjeg pobjednika. Tom se titulom okitio Jadran Maršanić. Drugo mjesto osvojio je Marinko Reljac, dok je treći završio Milorad Mikulić.

Zabavno natjecanje u Podhumu je pratilo stotinjak gledatelja. Oni stariji s guštom su se prisjetili nekada popularnih igrački, dok su oni najmlađi s čuđenjem promatrali natjecanje.

Suorganizator “Praćijade” je Turistička zajednica općine Jelenje, a natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Općine Jelenje.