Jelenje 10. siječanj 2018.

Maškarana groznica od nedjelje će tresti Jelenje

Maškarana groznica od nedjelje će tresti Jelenje
Ove godine, povodom maškara Općina Jelenje je uz pomoć udruga i lokalnih ugostitelja pripremila bogat program za sve ljubitelje petog godišnjeg doba. Za feštu u Dražicama bit će zaduženi Šteki Unique Show i Mastersi, a ugostitelji će pripremiti prigodnu ponudu pića uz pristupačne cijene. U nastavku dostavljamo kompletan program događanja.

Nedjelja, 14.01.- “obahajanje" Grobničkih dondolaša

U Općini Jelenje peto godišnje doba započinje u nedjelju 14. siječnja kada će Grobnički dondolaši svojim tradicionalnim "obahajanjem" po jelenskim mjestima otjerati zimu. U 10 sati dondolaši kreću iz Podkilavca. U 10:30 ih se očekuje u Dražicama, gdje će ih dočekati okrjepa, a oni će svojim poznatim "grobničkim kolom" na prvoj "štaciji" sigurno oduševiti mještane. U Jelenju se očekuju u 19 sati. Predviđena ruta "obahajanja" ove godine: Podkilavac- Dražice- Podhum- Soboli- Zastenice- Grad Grobnik- Lukeži- Jelenje.

Srijeda, 17.01.- podizanje pusta u Jelenju

"Jelenske maškare" mještanima će u srijedu, 17. siječnja u 18 sati u Jelenju na Ravni, predstaviti krivca za sve probleme iz protekle godine, čime će i službeno početi vladavina maškara u općini Jelenje. Ključ Općine maškarama će predati načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

Subota, 20.01.- maškarani tanci

Ove godine Dom kulture u Dražicama postat će centar maškaranih fešti i dobre glazbe na Grobnišćini. Maškarani tanci u Dražicama organiziraju "Jelenske maškare", uz potporu Općine Jelenje i lokalnih ugostitelja, a tijekom četiri maškarane subote vesele maškare zabavljat će bendovi Šteki Unique Show i Mastersi, koji garantiraju dobar provod povodom petog godišnjeg doba. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu, a lokalni ugostitelji pripremit će prigodnu ponudu pića po popularnim cijenama. Prva maškarana fešta započinje u subotu 20. siječnja u 21 sat.

Subota, 27.01.- Balinjerada u Jelenju

Tradicionalna poslastica i centralno događanje za sve zaljubljenike u maske i brzinu predstavlja Grobnička balinjerada, koja će ove godine dočekati svoje 14. izdanje. I ove godine očekuju se originalni "kareti" i alegorijska kola koji će svoju maštovitost i brzinu pokazati  miješanima u subotu, 27. siječnja od 14 sati.

Subota, 27.01.- maškarani tanci

Istog dana, nakon Balinjerade u Jelenju, na redu je druga maškarana fešta u Domu kulture Dražice, gdje će sve ljubitelje maškara zabavljati Šteki Unique Show. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Subota, 03.02.- maškarani tanci

Na trećoj maškaranoj fešti u Domu kulture Dražice sve posjetitelje uživo će svojom glazbom zabavljati grupa Mastersi. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Nedjelja, 04.02.- maškare za djecu

Ples i zabava za najmlađe maškarice u Domu kulture Dražice, u popodnevnim satima.

Subota, 10.02.- maškarani tanci

Tradicionalno, Maškare Zoretići će u subotu 10. veljače obilaziti kuće u mjestima Kukuljani i Zoretići, a navečer se očekuje fešta u čitaonici u Zoretićima. U posjetu im, po starinskom običaju, pješke dolaze maškare iz Studene. Muziku uživo krasit će zvuci harmonike i bubnja.

Subota, 10.02.- maškarani tanci

Na četvrtoj maškaranoj fešti u Domu kulture Dražice sve posjetitelje uživo će svojom glazbom zabavljati grupa Mastersi. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan. Zabava počinje od 21 sat.

Nedjelja, 11.02. i ponedjeljak 12.02.- obilazak kuća i maškarani tanci

U nedjelju, 11. veljače i ponedjeljak 12. veljače Maškare Zoretići obilazit će kuće po Grobnišćini, a navečer su "tanci" u čitaonici Zoretići.

Utorak, 13.02.- paljenje pusta i maškarani tanci

U 19 sati pust se pali u Podkilavcu, a u 20 sati na redu su još jedni maškarani tanci u čitaonici Zoretići (po starinski) te izvlačenje tombole.

Srijeda 14.02.- paljenje pusta

Krivcu za sve grijehe u protekloj godini najprije će se suditi u Jelenju na Ravni od 18 sati, a izvlačit će se tombola od strane Udruge "Jelenske Maškare", dok će u mjestu Zoretići pustić dočekati svoju presudu u 20 sati.

Izvor: Općina Jelenje